В Малинському районі збільшився рівень захворюваності на туберкульоз

15.03.2019

В Малинському районі рівень захворюваності на туберкульоз збільшився у 2 рази у порівнянні з першими 3-ма місяцями минулого року. За 3 місяці 2019 року вже зареєстровано 6 випадків туберкульозу.  Повідомляє zhitomir-online.

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, викликане бактерією Mycobacterium tuberculosis. Мікобактерія також відома як паличка Коха, за ім’ям відкривача. Вона передається повітряно-крапельним шляхом, коли уражена людина кашляє чи чхає. Зазвичай, туберкульоз вражає легені, рідше – нирки або спинний мозок. Заразною є лише легенева, відкрита форма туберкульозу. Без належного лікування ця хвороба може бути смертельною. Наразі в Україні смертність від туберкульозу становить близько 10%. Для зараження туберкульозом достатньо десятьох бактерій. Але чи призведе зараження до хвороби, залежить від нашого імунітету. 90-95% людей не захворіють.

Якщо імунна система не спрацює як слід, то може розвинутись або прихована інфекція, або туберкульоз. Інколи від зараження до прояву хвороби минає рік. Специфічна профілактика, туберкульозу полягає у проведенні специфічної вакцинації БЦЖ і хіміопрофілактики. Щеплення протитуберкульозною вакциною БЦЖ в Україні роблять немовлятам на третій день життя. Ця вакцина ефективно захищає дітей від туберкульозу.

Захворюваність на туберкульоз серед вакцинованих дітей у 8—10 разів нижча, ніж серед нещеплених. В основі протитуберкульозної вакцинації лежить набутий імунітет. Імунологічна перебудова організму внаслідок вакцинації БЦЖ супроводжується появою позитивної туберкулінової проби.

Ревакцинації підлягають усі клінічно здорові неінфіковані — діти у віці 7, 12 і 17 років і вакциновані діти при відсутності поствакцинального рубчика. 3 метою відбору дітей і підлітків для ревакцинації БЦЖ проводять пробу Манту.

Другим методом специфічної профілактики туберкульозу у дітей є хіміопрофілактика — призначення туберкулостатичних препаратів здоровим дітям, щоб запобігти захворювання на туберкульоз. Вона не потрібна дітям безпосередньо після вакцинації. Проте, захист дорослих від туберкульозу легень є ненадійним, і з віком він слабшає.

Ефективність БЦЖ при захисті дорослих людей оцінюють як 60%. Головну роль у виникненні туберкульозної інфекції має зниження імунітету, а також такі чинники:

– несприятливі умови життя;

– несприятливі кліматичні умови (сирість);

– переохолодження;

– часті захворювання верхніх дихальних шляхів.

Як можна запобігти туберкульозу? Єдиного способу захисту нема. Офіційні поради стосуються заходів гігієни в приміщеннях, де збирається багато людей. Там має проводитись вологе прибирання та здійснюватись якісна вентиляція.

Людям радять бути уважними до симптомів туберкульозу: –

тривалої трохи підвищеної температури (37◦ С), що не спадає понад тиждень;

кашлю, що триває понад 2 тижні;

-нічної пітливості; -затрудненого дихання; –

біллю у грудях;

-поганого апетиту, слабкості;

-втрати ваги;

-кровохаркання.

Також варто здати аналіз в разі тісного контакту із хворими.

Якість харчування також може впливати на здатність організму протистояти туберкульозу. Брак вітамінів А і D суттєво підвищує розвиток хвороби.

В профілактиці туберкульозу у дітей велике значення мають загальнооздоровчі заходи, спрямовані на підвищення імунної реактивності організ¬му. Серед них провідна роль належить організації правильного режиму дня і харчування дитини, проведенню загартовувальних процедур, заняттям фізкультурою і спортом.

Туберкульоз є виліковним в разі вчасної діагностики та дотримання процедури лікування.

Завідувач Малинського міжрайонного відділу Мінін Є.О

Читайте також: У Бердичеві виявили сказ.

newday.org.ua

tuberkuloz-vylikovnyj-legeni