Юний кондитер із Овруча вигадав власний десерт

01.02.2019

У 5 років він вже допомагав мамі на кухні, в 11 – зробив свій перший торт: такий звичайний собі сметанник, який, як для першого разу, вдався зовсім непогано. Зараз йому 15, він готує торти на замовлення і навіть вигадав свій власний десерт. Руслан Батильчук із Овруча має солодке хобі – кондитерство.

Серед рідних готувати смаколики полюбляє ще бабуся і хрещена мати хлопця (разом із ним на фото). «Таких вареників з вишнею, які готує бабуся, більш не може зготувати ніхто»,  – зізнається Руслан. – Хоч і рецептом ділимось регулярно».

Крім рідних, кондитерській справі Руслан навчається просто з інтернету. Фото, відео – за ними і готує. Більшість десертів, навіть нових, як не дивно, вдаються з першого разу. Хлопець вже декілька разів їздив на кастинги різних телевізійних шоу, серед них «МастерШеф. Діти», але на проект не потрапив. Каже, що більшість запитань на кастингу не стосувалися кулінарії, більше звертали увагу на харизму. Після цього Руслан пішов на роботу в місцеву кав’ярню, де здобуті з інтернету знання зміг застосувати на практиці. Через деякий час хлопцю несподівано зателефонували з каналу і запропонували знову спробувати свої сили в шоу, проте він відмовився.

Свій власний десерт Руслан вигадав майже випадково. Вже існуючий десерт «Сльоза Слона», який взяв з інтернету, адаптував до буденності, додавши звичайний домашній сир. Наступного разу вже спробував замінити масло на вершки, плюс додав згущене молоко, замість какао – шоколад. Вийшло щось неймовірне! Отак і зараз овручани смакують «Сльозу слона» у місцевій кав’ярні, так і не знаючи, що її створив зовсім юний кондитер.

Руслан і сам полюбляє солодке. В улюбленому десерті поєднує арахісову пасту, банан та шоколад. Каже, що таке до смаку зовсім не всім, але йому подобається. Коли працює на кухні, любить тишу і власний порядок. Готує з солодкого абсолютно все, улюбленого не має, бо отримує задоволення від самого процесу приготування. «На створення одного торту може піти 2 години, а може і декілька днів», – розповідає Батильчук Руслан. – Буває багато часу витрачаю на оздоблення торту. Якось клієнти захотіли торт «Космос», а іншим разом для оздоблення треба було виліпити маленький тракторець. Вийшло. Всі залишилися задоволені. Для оздоблення торту треба мати хорошу уяву. Немає просторової уяви – торти це не твоє», – запевняє кулінар.

Юний кондитер пече торти для кав’ярні, пече просто на замовлення. До нього звертаються через знайомих та пишуть на спеціальній сторінці кондитерських виробів в мережі Instagram та Facebook. Скільки зготував солодкого – не порахувати. На день міста Овруча Руслан продав всі спечені торти, а це зовсім немало – 26, 5 кг!

В майбутньому саме з кондитерською справою хлопець планує пов’язати життя. Хоче відкрити власну кав’ярню, а ще краще – мережу кондитерських виробів по всій Україні та мріє навчатись в країні кондитерських шедеврів – Франції.

Надія Маєвська, газета “Голос громади Житомирщини”

46774688_1156117161209812_3971914196890681344_n