Особисті речі Лесі Українки показали у музеї на Житомирщині

17.02.2021

Літературно-меморіальний музей Лесі Українки у Новограді-Волинському на Житомирщині показав речі, які належали письменниці, її рідним та знайомим. Фондова колекція музею нараховує понад 4 000 одиниць.

Про це повідомляє Новоград-Волинська міська рада, передає Український інтерес. 

Серед експонатів – картина “Волинська хата”, яку за свідченнями родички Лесі Українки намалювала сама письменниця, а також зберігається альбом для нотаток і малюнків у шовковій обкладинці з елементами із сусального золота. Його поетеса подарувала родині своїх знайомих. В експозиції є рідкісне видання “Народні мелодії”, у якому зібрані народні пісні, які з голосу Лесі Українки записував її чоловік Климент Квітка.

Окрім того, в музеї представлені: шкатулка Олени Пчілки; фото сестри Лесі Українки Ізидори Косач; мініатюрний сервіз, подарований Ізидорою Косач Оксані Міяковській-Радош (донька засновника і директора Української вільної академії наук Володимира Міяковського); дитяча кирсетка, яку пошила Ізидора Косач; рушник із присвятою Михайлу Драгоманову; рублик-праска, знайдений на території музею в 1970-х роках.

Нагадаємо, раніше міністерство культури та інформаційної політики разом із агенцією Postmen створили брендинг до дня народження Лесі Українки. Офіційний брендбук представляє логотип, бренд систему, шрифти, кольорові та графічні рішення, що супроводжуватимуть весь ювілейний рік письменниці.

Читайте також: У соцмережах шириться флешмоб «Схожа на Лесю»

newday.org.ua