Монастир Босих Кармелітів у Бердичеві на картинах художника з Хорошева

23.11.2022

“Бердичів – місто колоритне, унікальне й історичне. Там багато пам’яток архітектури як національного, так і місцевого значення. Я обожнюю старовинну архітектуру, особливо фортифікаційні споруди. Як турист і шанувальник нерукотворної та рукотворної краси, люблю фотографувати і малювати (зображати в графіці й живописі) різні зразки архітектурних шедеврів”, – ділиться  Павло Гусєв, передає 1.zt.ua.

Нещодавно  художник із містечка Хорошів на Житомирщині оприлюднив серію своїх робіт за період з 2006 по 2022 рік, на яких зображено монастир (кляштор) Босих Кармелітів –  католицький монастир XVII століття у Бердичеві, а з 1998 року  – Всеукраїнський санктуарій Матері Божої святого скапулярію. 

За його словами, це один з кращих прикладів стилю бароко в Україні: звідки  на нього не поглянь  – захоплює  вишуканістю і грандіозністю, навіть чимось  нагадує  “Ватикан”.

Зокрема, перша картина художника має назву «Замок-фортеця ордену Босих Кармелітів узимку”. Також є  робота «Замок-фортеця ордену Босих Кармелітів з висоти пташиного польоту»,  а ще «Весільна пара на фоні Бердичівського монастиря ордену Босих Кармелітів» та навіть  «Замок-фортеця ордену Босих Кармелітів на мотив американського фентезі-серіалу “Гра престолів”». Окремої уваги заслуговує декоративне панно, виконане на деревині вільхи, де на одному із п’яти пластів – Бердичів. 

“Захотілось написати монастир з різних ракурсів, щоб максимально передати усю велич історико-культурного комплексу – перлини Житомирщини, українського, та й світового зодчества, – продовжує Гусєв. – На подібну тематику минулого року представив  “Реконструкцію-інтерпретацію Житомирського замку” за описом 1545 року та на основі візуальної реконструкції Юрія Дубініна, Георгія Мороза та Бориса Дубмана. Є пейзажі рідного Хорошева та його околиць, Нової Борової Житомирського району, індустріальні пейзажі Іршанська Коростенського району тощо. З архітектурних пейзажів писав краєвиди італійської Венеції та французької столиці –  Парижу. У  Хорошеві, в кав’ярні “Гостинна хата”,  робив роспис стін “Венеція”. В основному працюю у жанрі портрету, та в майбутньому планую створювати більше полотен саме архітектурних пейзажів та історичного жанру”.

Відзначимо, що з 2014 року, а особливо після початку повномасштабної війни, Павло Гусєв багато малює на військово-патріотичну тематику, фіксуючи таким чином головні події та героїзм учасників війни, що вже більше 8 років точиться на території України. В основі таких картин –  узагальнені та конкретні образи військовослужбовців ЗСУ, батальні сцени зі зруйнованою військовою технікою окупантів, зафіксовані уславлені острів Зміїний, легендарна Чорнобаївка, подвиги захисників, допомога союзників і багато іншого.

Деякі з цих робіт  вже кілька місяців  представлені у проєкті житомирянки Катерини Марченко «PostArt.City». Віднедавна усі охочі можуть придбати не лише листівки із ними, але й календар-збірку на 2023 рік.  

Юлія Демусь

newday.org.ua