Під Житомиром знімають перше в Україні слов’янське фентезі

13.08.2019

Історичний серіал з елементами фентезі “Слов’яни” на основі слов’янської міфології знімають поблизу села Дениші на Житомирщині. Проект спільного виробництва України та Словаччини. Складатиметься з 12 серій.

Дія відбувається на межі VI-VII століть. 18-річна травниця Драга шукає спосіб урятувати свого брата, який перетворився на оленя. Одного разу він приводить її до непритомного пораненого незнайомця, який не пам’ятає, хто він і хто хоче його вбити. Завдяки своїм чарівним здібностям Драга рятує чужинця. Разом вони намагаються з’ясувати, хто він такий. Що більше дізнаються, тим більша загроза нависає над усіма жителями слов’янського городища Великий стіл, за сюжетом.

За словами творців, це перший серіал в Україні, в основі якого лежать традиції та міфологія давніх слов’ян.

“У серіалі спостерігаємо за життям городища впродовж одного року, коли відбуваються всі ритуали, що були в давніх слов’ян у дохристиянський період, – каже словацький сценарист Йозеф Колеяк. – Починаємо від перетворення молодих хлопців на чоловіків, ініціації, а завершуємо літнім сонцестоянням, великим святкуванням життя. Крім того, бачимо ритуали поховання, народження, спілкування з іншими світами. За всім цим спостерігаємо очима людини, яка не належить до громади і бачить усе вперше, фактично – поглядом глядача”.

Головну роль грає акторка Поліна Носихіна. Словацькі режисери серіалу – Петер Беб’як і Міхал Блашко, український – Сергій Санін.

Мода на слов’янський фольклор і фентезі стане глобальною, – говорить креативний продюсер серіалу “Слов’яни” Олена Бобровська. – Уже в “Американських богах” глядачі полюбили слов’янського Чорнобога та сестер Зір. Цього року Netflix випустить серіал “Відьмак” за романом поляка Анджея Сапковського. Було б дуже прикро, якщо нічого фентезійного не вийшло б у нас. Могло статися, як із “Чорнобилем”: американці та британці зняли найрейтинговіший у світі серіал, а голоси наших авторів на цю тему, на жаль, світова спільнота не почула”.

Прем’єра “Слов’ян” на телеканалі “1+1” запланована на 2020 рік.

Фото: Людмилою Бойченко

Ще дещо про зйомки сералу можете переглянути  тут. 

Читайте також: Археологи в Житомирі викопали “маленького Ісуса”: пережив монголів і царську імперію

newday.org.ua