Археологи в Житомирі викопали “маленького Ісуса”: пережив монголів і царську імперію

12.08.2019

Нагрудну ікону-образок археологи знайшли на глибині приблизно трьох метрів на Замковій горі в Житомирі, пише znaj.ua. Ікону створили ще до монгольського нашестя: в кінці XII – першій половині XIII ст, як повідомляє Житомирський краєзнавчий музей.

Київські та Житомирські дослідники з’ясували, що ікону зробили з мідного сплаву в техніці литва. Вона має форму кіота (спеціальної прикрашеної шафи або полички для ікон). Нижні кути прямі, злегка звужені до закругленого верху, є дві петлі для рухомого навершя. Перед ікони злегка опуклий, а задня частина – увігнута.

Спереду є зображення по груди Спаса Еммануїла (Ісус в підлітковому віці), виконане на ювелірній емалі. Воно злегка виступає над фоном ікони. Руки у зображення зігнуті в ліктях і благословляють двома перстами.

У лівій руці Ісус тримає сувій і притискає його до грудей. Лик широкий і овальний, злегка асиметричний, підборіддя трохи загострене, великі очі відтінені червоним кольором з включенням білого, брови високо підняті, ніс тонкий, рот маленький, волосся коротке і розділене, шия повністю відкрита.

Читайте також: У Коростені відбудеться фестиваль старовинної культури “Княжий спадок”

newday.org.ua