З Коростеня стартувала науково-дослідницька експедиція

17.04.2019

«Від «із варягів у греки»  княжих часів до сучасної морської України»: з Коростеня стартувала науково-дослідницька експедиція, в рамках якої човни-репліки «Добриня» та «Фрам» попрямували  до Вишгорода. Володимир Арешонков пообіцяв підтримувати цікаві історичні починання земляків 

13 квітня у Коростені відбулася знакова подія – у парку «Древлянський» біля купальні Рівноапостольної княгині Ольги було урочисто проведено спуск на воду човнів-реплік з їх річковим переходом до міста Вишгорода в рамках першої науково-дослідницької експедиції «Від «із варягів у греки» княжих часів до сучасної морської України».

В рамках Міжнародного наукового проекту «Середньовічні Балтія та Чорномор’я: матеріальна реконструкція торговельних зв’язків» та першої науково-дослідницької експедиції «Від «із варягів у греки» княжих часів до сучасної морської України» цього гарного квітневого дня з Коростеня розпочався практичний перехід човнів-реплік річками Уж, Прип’ять та Дніпро.

DSC_0330

Човни-репліки були виготовлені в Олевську співробітниками Житомирської археологічної експедиції за технологіями тисячолітньої давнини. Подібними технологіями користувалися стародавні корабели при виготовленні річкових та річково-морських човнів на основі видовбаних колод – човнів-довбанок.

Човни «Добриня» та «Фрам» – це довбанки, репліки, які є копіями стародавніх древлянських човнів, – розповідає Вікторія Красуля, керівник оргкомітету Фестивалю «Добриня-ФЕСТ», що проходитиме в Коростені 15-16 червня, і нинішня подія тісно пов’язана з цим історичним дійством. – Один із човнів буде як супроводжуючий, зніматиме науковий експеримент. Човни підуть через Уж, Прип’ять, закриту зону, вийдуть на Дніпро і дійдуть до Києва.

DSC_0294

Екіпаж із 5 осіб під керівництвом відомого археолога, кандидата історичних наук Андрія Петраускаса має дійти до поставленої цілі за тиждень, перехід триватиме до 18 квітня і закінчуватиметься на Київському морі у Вишгороді. Протягом переходу здійснюватимуться наукові спостереження та дослідження з метою вивчення механізмів практичного функціонування ділянки стародавнього торговельного шляху «із варягів у греки».

– Це експериментальний історичний проект, присвячений відновленню літописного шляху від Іскоростеня до Києва, – зазначає Вікторія Красуля.

DSC_0349

Попутного вітру та успіху в експедиції побажали членам експедиційної групи народний депутат України Володимир Арешонков, міський голова Коростеня Володимир Москаленко, віце-адмірал, командувач ВМС України у 2014-2016 роках, керівник ГО «Асоціація ветеранів Військово-Морських сил України» Сергій Гайдук, а також привітав та подякував усім присутнім керівник науково-дослідницької експедиції Андрій Петраускас та інші.

–Це надзвичайно цікава, історична, древня і водночас сучасна пошукова експедиція, надзвичайно важлива для історії нашої держави, – каже народний депутат України Володимир Арешонков. – Я, як коростенець, пишаюсь тим, що сьогодні у нас відбувається у Коростені. В останні тижні на території Олевського, Коростенського районів, всього древлянського краю проходили роботи, які пов’язані з реставрацією човнів-реплік. Ми доторкнулися до того, як наші пращури рухались, як відбувався зв’язок між містами, поселеннями. Це цікава робота, і мені приємно, що в цих подіях беруть участь наші люди, коростенці – у складі делегації Ігор Смагін – багато років жив і працював в Коростені, зараз у Житомирі, автор потужних робіт з історії мореплавства. Надзвичайно багато цікавих людей. Ми дякуємо вам за вашу працю і обов’язково будемо допомагати вам.

DSC_0334

Отож, човни під оплески відправилися у плавання, наразі вони успішно долають намічений шлях.

«Другий день експедиції! Перехід по річці Уж до Чорнобильської зони. Все йде по плану» – написав у Фейсбуці учасник експедиції Ігор Смагін.

Олеся Дейнега

Читайте також: Коростенців істориків Сергія Гераймовича та Володимира Польгуя відзначили почесними нагородами 

newday.org.ua

DSC_0222