У Житомирі спрогнозували результати виборів до обласної та міської рад

14.09.2020

14 вересня у Житомирі відбулася презентація дослідження соціологічного опитування “Якими будуть житомирські обласна та міська ради і хто стане мером Житомира?”. Презентацію представила Житомирська обласна філія ГО “Комітет виборців України”. 

Керівниця дослідницької програми Житомирської обласної організації «Комітету виборців України» Ірина Тітова, коментуючи результати дослідження зазначила, що суттєва динаміка спостерігається саме по Житомиру.

«Якщо станом на 4-те вересня беззаперечним лідером був Сухомлин з 40-ка відсотками, то за тиждень ситуація якісно змінилася. Тепер є Сергій Сухомлин і з’явився виразний № 2 – ректор Житомирської Політехніки Віктор Євдокимов, у якого зафіксували ріст рейтингу ізумовних 3-х до умовних 9-ти відсотків. Дані інших кандидатів в мери змінилися в межах похибки», – зазначила Ірина Тітова.

Як це пояснює Житомирська обласна організація «Комітету виборців України»: Падіння рейтингу Сухомлина відбувається, швидше за все, через йогозовнішню реклама, яка відверто суперечить реальному стану речей. Також команда Сухомлина починає «сипатися». Існує інформація про нелади в штабі і що від нього пішов його керівник штабу Руслан Годований.

Зростання рейтингу Євдокимова у «Комітеті виборців України» пояснюють двома подіями: перша – 31-го серпня відбувся партійний З’їзд партії «Слуга народу». А потім додався ще й приїзд президента. І це додало Євдокимову додатковий плюс.

За результатами соціологічного дослідження, фактично можна спрогнозувати зараз, що вибори голови міської об’єднаної територіальної громади Житомира відбудуться в 2 тури. І якби вони відбувалися завтра, то в другий тур разом із Сергієм Сухомлином вийшов би представник партії «Слуга Народу» Віктор Євдокимов.

Як розповіла керівниця дослідницької програми Житомирської обласної організації «Комітету виборців України» Ірина Тітова, активістами місцевої команди «Комітету виборців України» було зроблено дві хвилі опитування – кожне протягом 3-х днів (з 2-го по 4-те вересня включно і з 9-го по 11-те вересня включно).

«На підставі цих двох хвиль ми змоделювали прогноз результатів виборів голови Житомирської міської ОТГ, вибори до Житомирської обласної ради та вибори до Житомирської міської ради, якби вибори відбулися зараз», – зазначила Ірина Тітова.

На підставі цієї соціології у «Комітеті виборців України» змоделювали кількість місць у обласній раді і ось, що отримали із 64-х депутатів:

  • партія «Слуга народу» отримає 25 місць;

-«Опозиційна платформа – За життя» – 10 місць;

-«Європейська солідарність» – 8;

Партія Ігоря Смешка, «Батьківщина», «Радикальна партія Олега Ляшка» – по 7 місць кожна.

І тут ми бачимо, що в своїх партійних уподобаннях житомирський (місцевий) виборець демонструє певний консерватизм. Порівняно нові партії – «Пропозиція», «Партія Шарія», «За майбутнє», «Наш край» – вони мають близько 1-го відсотка і ще дуже далекі до того, щоб кинути виклик великим партіям.

«Партія «Пропозиція», як ми бачимо, з’являється лише в міській раді і то на кордоні проходження – трохи поки що до 5%.  Те, що «Пропозиція» подолає 5% не означає, що партія популярна, це означає, що особистий рейтинг Сухомлина переходить на партію. І тому ми приходимо до якісного висновку, що місцеві вибори в нас продовжують залишатися виборами особистостей, принаймні для маленьких партій. Якщо маленька партія десь по ОТГ не набере собі яскравих людей, вона має всі шанси пропасти», – розповіли у «Комітеті виборців України»

До речі, для більших партій спостерігається зворотній напрямок. Наприклад, рейтинги «Слуги народу», ОПЗЖ, «Європейської солідарності» «перетікають» на тих людей, які йдуть під їхнім брендом.

«До речі, важливим моментом, на який варто звернути увагу – досить великий відсоток людей, які ще не визначилися або взагалі не збираються йти на вибори. І якщо невизначені — це такий собі потенційний резерв для тієї чи іншої партії, то тих, хто взагалі не хоче йти на вибори треба спонукати зробити свій громадянський обов’язок. Вибір є завжди і його потрібно робити. Треба йти на вибори, голосувати, обирати місцеву владу і розуміти, що на нас, виборцях, лежить велика відповідальність, яку не варто уникати», – закликають у «Комітеті виборців України»

Джерело: Пресслужба «Комітету виборців України»