У Коростені 13 квітня стартує подорож старовинними торговельними шляхами

10.04.2019

 13 квітня в Коростені розпочнеться захоплива подорож – середньовічні Балтія та Чорномор’я – матеріальна реконструкція торговельних шляхів.

Саме так називається міжнародний науковий проект, започаткований Національною Академією Наук України у співпраці з Академіями наук Латвії та Туреччини. В рамках цього проекту провадяться археологічні, історичні та практичні дослідження відомого з минувщини торговельного шляху «Із варягів у греки», передає zt.20minut.ua.

Левова частина річкової частини цього шляху пролягала теренами України із залученням її водних артерій – річок Прип’ять, Десна та Дніпро. Сотні та тисячі річкових та морських суден щороку везли до прадавніх «торговельних хабів», серед яких чільне місце на злитті трьох річок посідав стародавній Київ, скарби Заходу, Півночі та Сходу, щоб доставити їх у сонячні землі Півдня в обмін на його сповнені сонцем плоди.

Практичному вивченню викликів подібної подорожі на одній з імовірних ділянок цього шляху присвячений перехід, здійснюваний під орудою старшого наукового співробітника Інституту археології НАНУ, кандидата історичних наук Андрія Петраускаса.  

Судна, що братимуть участь у переході, виготовлені за технологіями і лекалами тисячорічної давнини у місті Олевську співробітниками Житомирської археологічної експедиції, ось вже десять років очолюваної Андрієм. Перехід братиме початок в місті Коростень 13 квітня і проходитиме річками Уж, Прип’ять, Дніпро, щоб завершитися на водах Київського моря в місті Вишгород, орієнтовно, 20 квітня.

Партнером переходу є перша науково-дослідницька експедиція «Від «Із варягів у греки» княжих часів до сучасної морської України», організовувана Громадською організацією «Асоціація ветеранів Військово-Морських Сил України» у співпраці з громадськими організаціями «Київське військово-історичне товариство», «Вітрильний крейсерсько-перегоновий союз України» та іншими громадськими організаціями історичного, патріотичного та водно-спортивного спрямування.

6 квітня організатори та учасники Експедиції, серед яких Інститут археології НАН України, висаджували вперше за кілька сотень років корабельний ліс в околицях Олевська, де судна – учасники переходу були виставлені для загального ознайомлення.

А вже 13 квітня Експедиція проводжає учасників річкового переходу Коростень-Вишгород у захопливу подорож. 

Фото: travel-in-time.org

Читайте також: На підтримку військовослужбовця Олексія Ярошенка у Коростені влаштували благодійний ярмарок.

newday.org.ua

ladya-vikingov-2