Тайра дала свідчення перед Гельсінською комісією США

16.09.2022

15 вересня українська парамедикиня та волонтерка Юлія Паєвська (Тайра) виступила перед Гельсінською комісією США, де розповіла про злочини військовослужбовців Російської Федерації, свідком яких вона стала під час перебування в полоні окупантів.

Під час своїх свідчень, Паєвська розповіла про факти порушення прав людини, свідком яких вона стала, зосередившись на деталях.

“Вагітні полонені, їхня доля невідома ані рідним, ні державі. Боєць, якого три години били, а потім кинули в підвал, як мішок. І лише за день до нього хтось прийшов. Мертва дитина на руках матері. Семирічний хлопчик із кульовими пораненнями вмирає у мене на руках, бо цього разу я не змогла врятувати його. Ув’язнені у своїх камерах тижнями кричать і вмирають від тортур без будь-якої медичної допомоги. Півмільйонне місто гине на моїх очах під авіаударами: методичними, спланованими. Авіаудари по лікарнях і житлових кварталах. Лікарня, повна поранених солдатів і цивільних, де закінчилися анестетики та антибіотики. Солдати і весь медичний персонал сплять дві-три години на добу, тому що операції йдуть одна за одною”, — розповіла Паєвська.

За її словами, у лікарнях не вистачало місць для поранених, а машини Medivac прибували кожні п’ять або 10 хвилин.

“Поранені та мертві лежать один на одному. Палаючі машини з палаючими людьми в них. Поліцейські дістають з-під завалів понівечених до невпізнання жінок і дітей. Собаки, які колись були домашніми, тягають людські кінцівки містом. В’язні, яких вбивці змушували роздягнутися, перш ніж повільно вбити їх”, — додала Юлія Паєвська.

На виступ Тайри у США відреагувала пані посол України в США Оксана Маркарова.

“Це був дуже потужний виступ з правдою про жахи російської блокади Маріуполя та про тримісячне перебування в нелюдських умовах у полоні окупантів, нічим не обмежену жорстокість російських загарбників-терористів. (Тайра, — ред.) закликала наших американських друзів збільшити допомогу Україні, збільшити тиск на Росію, допомогти нам захистити не тільки Україну, а й весь цивілізований світ”, — написала Маркарова у Facebook.

Тайра повернулась із полону окупантів у червні.

newday.org.ua