Свято Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії: особливості свята

30.09.2019

Сьогодні, 30 вересня, відзначають День пам’яті святих Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії.

В цей день дівчата з такими іменами святкують іменини, день ангела. Цього дня їх прийнято вітати з днем ангела, а також дарувати подарунки, зокрема, ікони, ладанки та різні солодощі, пише unian.

За переказами, на початку ІІ століття в Римі жила праведна християнка на ім’я Софія, у якої було три доньки, їх у перекладі з грецької на старослов’янську мову звали Віра, Надія, Любов.

Мати виховувала доньок у вірі та християнській вірі, про що дізнався імператор Адріан. І тут почалися гоніння сім’ї через їхню віру. Він погрожував дівчатам, але вони від свого не відступилися. Тоді імператор наказав піддати доньок Софії жорстоким тортурам, а потім стратив їх на очах у нещасної матері.

На момент смерті Вірі було 12 років, Надії – 10, а Любові – лише 9 років. Вбита горем мати Софія померла через три дні на могилі своїх доньок.

Значення імен Віра, Надія, Любов і Софія

Значення імен – це віра у все світле, добре і гарне, служіння Богу; надія на краще; любов до ближнього свого. А ім’я Софія означає мудрість.

Вважають, що народжена 30 вересня дівчинка буде мудрою, справедливою, гарною господинею, матір’ю та дружиною.

Це свято ще називається в народі “вселенськими жіночими іменинами” або “бабиним святом”. Таку назву воно отримало, оскільки цей ранок жінки починали з гучного плачу. Цим ніби віддавали данину пам’яті Софії, яка страждала й плакала за своїми доньками.

Такий плач вважається своєрідним оберегом: наші предки вірили, що якщо цього дня добре виплакатися, то потім увесь рік нічого поганого вже не станеться. Плач має бути голосним, щоб напевно відлякати зло від дому.

Прийнято також йти до церкви і молитися перед іконою святих, просити у них сил для зміцнення віри, здоров’я, добробуту та кохання.

Мучениці Софії моляться про здоров’я для дітей, зцілення від жіночих захворювань, благополучне зачаття дитини, а також про важкі втрати.

Свято Віри, Надії, Любові та Софії найкраще провести в колі найближчих людей, обмінюватися хорошими новинами, гратися з дітьми, пригощати їх солодощами. Дітям цього дня приділяється особлива увага, особливо дівчаткам.

Віри, Надії, Любові та Софії: що не можна робити в це свято

В цей день жінкам не рекомендується нічого робити вдома і на городі. Під забороною в це свято і будь-які застілля, адже привід у свята трагічний.

Також категорично забороняється проводити вінчання і весілля. Не слід сваритися у День Віри, Надії, Любові та Софії, адже в цей день вся погана енергія обов’язково повертається.

Фото: www.uarp.org

Читайте також: Прості поради, як уникнути осінньої депресії

newday.org.ua