Суботнього дня «Бовсунівські бабусі» дарували коростенцям свої автентичні пісні

18.02.2019

«Бовсунівські бабусі» — народний фольклорний аматорський колектив із села Бовсуни Лугинського району, який за останні роки став відомий не лише на Поліссі, в Україні, а й за її межами. 5 колоритних українок своїми народними піснями і ремеслами примножують традиції нашого краю та країни. У їхніх піснях – їхня доля, пропущена через душі й серця, через роки. “Наспівана в полях”, бо найкраща сцена — поле. А репертуар — бездонна криниця: обрядові, застільні, весільні пісні, колядки… Вік бабусь від 78 до 89 років, але і не скажеш, побувавши на їхньому концерті, адже виступи бадьорі, радісні та живі, а коли ліричні, то в цю мить плачуть душі і в мисткинь, і в глядачів.

16 лютого за підтримки народного депутата Володимира Арешонкова «Бовсунівські бабусі» завітали до Коростеня. У палаці культури їх 2-годинний виступ зібрав повну залу глядачів – шанувальників щирої народної пісні, льонарства, ткацтва, національного одягу, жартів та журливих мелодій.

–Шановні, рідні мої бабусі! Матері мої, – вітаючи гостей на сцені квітами та грошовою підтримкою, каже народний депутат України Володимир Арешонков. – Ви – наша поліська гордість, честь і слава української автентичної пісні, нашої держави! Я вас надзвичайно глибоко й душевно сприймаю, навіть не за професійне виконання пісень, не за те, що вони передають молоді нашу українську культуру. Це, безперечно, важливо. Але для мене важливіше і інше. Ви тільки що співали: «…Ой, яка моя доля нещасна…», і це те, що сьогодні могли б сказати багато з тих, хто живе в українському селі.  І дороги не дуже якісні, і з медичною реформою зараз намагаємося вирішувати, і багато інших питань, які сьогодні заважають комфортно, повноцінно почуватися в селах. Але послухайте кінець цієї пісні: «…Яка наша доля прекрасна…», бо ви, любі бабусі, своїм оптимізмом, любов’ю до життя просто всіх нас запалюєте. Спасибі Вам! Ви вселяєте в усіх нас віру в те, що запанує мир в нашій державі, що Україна буде розвиненою країною, яка дбатиме про звичаї та традиції.

Володимир Юрійович побажав “Бовсунівським бабусям” стати учасницями «Євробачення», бо вони цього заслуговують.

Після концерту люди не поспішали йти до своїх домівок, тепла погода спонукала їх завітати по дорозі до парку «Древлянський». І як же приємно було спостерігати, як три жіночки, сівши на лавку, заспівали народну пісню “Ось така вона, Україна!”.

Олеся Дейнега

newday.org.ua

DSC_0002

DSC_0048

52605825_760661474332738_1047599380271464448_n

DSC_0016