Розбомблені приміщення школи у Малинській громаді на Житомирщині знесуть і облаштують в іншому крилі школи

23.06.2022

Шкільні приміщення Любовицької початкової школи, розбомблені 23 березня внаслідок авіаудару російських військ, знесуть – їжу для дітей готуватимуть в іншому крилі школи. Про це Суспільному розповіла директорка Любовицької школи Тамара Сафанюк.

Тамара Сафанюк показує кореспондентам уламки бомб та ракет, які російські війська скидали на їхню школу. Каже, що збирає їх щоразу як іде до школи.

“І це ще не все – ще в траві багато є. Те, що велике, ми віддали в прокуратуру, а оце дрібне ми збираємо – потім музей зробимо”, – каже директорка школи.

 

Приміщення Любовицької початкової школи Малинської громади побудоване у вигляді літери “П” – удар російських військ прийшовся на те крило школи, де був облаштований харчоблок дитсадка.

“Удар був такий, що після нього лишилася величезна яма, – говорить Тамара Сафанюк. – Все розлетілося: дрова, цегла. Те, що лишилося, то ми просто дістаємо і на пам’ять збираємо. Он там був харчоблок, а там була мийка. Були дуже красиві меблі – столи ми робили під замовлення. Отут був зимовий сад – стояли троянди, було дуже красиво. А ось цю частину будемо зносити. Облаштуємо потрібні приміщення в іншому крилі. Приміщень нам вистачає – зробимо їдальню, туалет для садочка. Зробити це реально, тим більше що опалення не постраждало. Будемо просити зробити нам його там (в іншому крилі – ред.), щоб менше витрачати державних коштів”.

Розбомблені приміщення школи у Малинській громаді Житомирщини знесуть і облаштують в іншому крилі школи

Староста Любовицького старостинського округу Віктор Мельник розповідає, що з 2015 по 2020 роки з бюджету громади на капітальний ремонт школи витратили майже п’ять мільйонів гривень.

Ми зробили все можливе. Деякі керівники шкіл, які до нас приїжджали були у захваті від того, що було зроблено нашою Любовицькою громадою. Наразі ми неодноразово зверталися до керівництва нашої міської ради, у нас проводили огляд провідні спеціалісти управління капітального розвитку Житомирської обласної військової адміністрації. Але якою буде кінцева сума мені поки не відомо”, – говорить Віктор Мельник.

Розбомблені приміщення школи у Малинській громаді Житомирщини знесуть і облаштують в іншому крилі школи
 

21 червня піж час робочої поїздки у Малнську громаду голова Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко сказав, що всі об’єкти, зруйновані внаслідок воєнної агресії РФ, область буде відбудовувати. Робитимуть це за гроші держбюджету або коштом іноземних партнерів, котрі долучаться до відбудови Житомирщини.