Поліцейські Житомира минулого року припинили майже тисячу випадків домашнього насильства

17.01.2022

Інспектори Житомирського РУП склали 923 протоколи про адміністративні правопорушення за вчинення домашнього насильства. Водночас вони винесли кривдникам 760 термінових заборонних приписів. Поліцейські закликають житомирян не замовчувати випадки домашньої тиранії та вчасно звертатися по допомогу.

Днями до інспекторів сектору протидії домашньому насильству Житомирського РУ поліції надійшов виклик від 67-річної житомирянки. Жінка розповіла, що її брат у нетверезому стані ображає її. Постійні конфлікти та психологічний тиск стали нестерпними й жінка зважилася звернутися до поліції.

Правоохоронці поспілкувалися з 62-річним чоловіком та склали відносно нього адміністративні матеріали за ст. 173-2 (Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування) КУпАП. Вони роз’яснили йому наслідки неправомірної поведінки та для врегулювання ситуації винесли терміновий заборонний припис, який обмежив право чоловіка контактувати з сестрою у будь-який спосіб на 10-денний термін.

За кілька днів до цього адміністративний протокол за скоєння домашнього насильства правоохоронці склали й щодо літнього житомирянина. Пенсіонер після вживання алкоголю всіляко ображав свою дружину. Жінка не витримала тиску та звернулася за допомогою до поліції.

– Правоохоронці, які прибули на виклик, застали учасників конфлікту за місцем проживання. Вони заспокоїли літнє подружжя та провели роз’яснювальну роботу. Чоловікові наголосили на відповідальності за скоєння подібних дій, а жінці надали контакти спеціальних служб підтримки потерпілих від домашнього насильства. Пенсіонерові заборонено контактувати з дружиною у будь-який спосіб упродовж тижня, – розповіла начальник сектору боротьби з домашнім насильством Житомирського районного управління поліції Марія Зуб.

Варто вказати, що всі особи, які хоч раз учинили домашнє насильство, перебувають на профілактичному обліку у поліцейських. Минулого року на такий облік взято 723 жителі обласного центру. Правоохоронці проводять превентивні заходи задля запобігання повторення правопорушень. Крім того, інформація щодо таких родин передається у соціальні служби.

Житомирські поліцейські звертаються до містян із закликом не замовчувати випадки домашнього насильства. Якщо ви стали потерпілим чи свідком тиранії, повідомте про це за номером 102.

Читайте також: На Житомирщині п’яна матір залишила п’ятьох дітлахів і подалась гуляти селом

newday.org.ua