Національний банк України вводить в обіг металеві 10 гривень

02.06.2020

Національний банк України вводить в обіг монети номіналом 10 гривень. Вони стануть дійсним платіжним засобом на території України з 3 червня, повідомляє пресслужба НБУ.

Нова монета – невелика за розмірами, легка. Її діаметр становить 23,5 мм, вага – 6,4 грама. Вона виготовлена з цинкового сплаву з гальванічним покриттям нікелем. Завдяки більшому діаметру і ребру (третя сторона монети) зі спеціальним великим рифленням громадянам буде легко відрізнити її від інших номіналів монет.

На реверсі монети зображено портрет українського гетьманаІвана Мазепи; на аверсі в центрі в обрамленні давньоруського орнаменту розміщено номінал монети.

На першому етапі НБУ планує ввести в обіг понад 5 млн 10-гривневих монет, які будуть розподілені між підрозділами банку в регіонах.

Громадянам не потрібно спеціально обмінювати банкноти номіналом 10 гривень на обігові монети цього номіналу. Вони зможуть необмежений період часу розраховуватися одночасно і новими грошовими знаками, і старими банкнотами цього номіналу. Поступово – в результаті природного зносу – 10-гривневі банкноти будуть замінюватися.

Фото: glavcom.ua

Читайте також: З 1 червня – черговий етап послаблення карантинних обмежень. Що дозволяється?

newday.org.ua