На Житомирщині з’явився новий заказник “Урочище біля трьох дубів”

19.12.2019

На території Новоград-Волинського держлісгоспу створили новий ландшафтний заказник місцевого значення «Урочище біля трьох дубів».

Заказник має площу 10,8 га та розташований у Пищівському лісництві.

«Територія заказника представляє собою відкриту заболочену заплаву р. Кропивня – правої притоки р. Корчик, – пояснює головний лісничий держлісгоспу Георгій Юзвінський. – Приблизно половину площі відкритих боліт у заказнику займають зарості осоки побережної та осоки гостровидної.

Пріоритетом охорони у заказнику є ландшафт відкритої заплави малої річки Кропивня та популяції видів рослин, занесених у Червону книгу України,–пальчатокорінника м’ясо-червоного та малого комонника зігнутого, рідкісні рослинні угруповання глечиків жовтих, занесених у Зелену книгу України», пише 1.zt.ua.

Крім того, збільшили  межі заказника «Пилипівка», що у Житомирському лісгоспі – розширили майже на 38 гектарів, й тепер його площа сягає 97,2 га. Лісова рослинність тут представлена типовими для Житомирського Полісся сосновими лісами зелено – моховими, крушиново-чорнично-зеленомоховими, а також рідкісними ценозами, занесеними у Зелену книгу України- сосновими лісами рододендроново-чорничними. Також у заказнику значно поширені березові ліси.

 У вологових соснових лісах знайдено плавун колючий, а у багатих сосняках різнотравних – лілію лісову- види, занесені у Червону книгу України.

Найбільшу цінність у заказнику має мезоефтрофне болото з щільними куртинами чагарникових верб: верби попелястої, верби вушкатої, верби тритичинкової, які чергуються з трав’яними ділянками, на яких домінують осока струнка, осока гостровидна, осока чорна та ін. Ці болотні та лучно-болотні комплекси характеризуються виключним багатством флори. 

Читайте також: Парк «Древлянський» увійшов до трьох найпопулярніших туристичних об’єктів Житомирщини

newday.org.ua