На Житомирщині влаштують етнофестиваль «Житичі»

06.07.2021
У культурно-мистецькому центрі «Поліська хата» в с. Городське Коростишівського району Житомирщини 11 липня відбудеться етнофестиваль «Житичі», під час якого покажуть обряд «Зажинки».

Про це розповіла організаторка фестивалю, голова Житомирської обласної молодіжної творчої спілки художників та мистецтвознавців Інна Величко, передає Укрінформ.

«Фестиваль «Житичі» спрямований на популяризацію забутих трудових традицій українського народу. Ми їх відроджуємо, починаючи від того, як сіють, жнуть і збирають зернові. Сам фестиваль складається з декількох свят. Це свято Юрія у травні, коли прокидається земля і влаштовують обряди, щоб побажати гарного врожаю. У липні після Петра і Павла починалися зажинки і в поле виходили із благословеннями, молитвами, обрядами, після чого вже розпочиналися буденні жнива. Після їхнього закінчення будуть обжинки, і ми теж плануємо відтворити цей обряд. Восени до Покрови влаштовуємо свято врожаю», – зазначила Величко.

За її словами, цьогоріч через карантинні обмеження у травні не влаштовували свято Юрія, тому фестиваль розпочнеться із обряду «Зажинки».

Під час заходу жінки покажуть, як жати жито серпом, робити снопи, плести перевесла.

Після обряду відбудеться концерт народних колективів, забави, а також ярмарок-продаж виробів майстрів народної творчості та майстер-класи.

Організатор наголосила, що через пандемію заходи в межах фестивалю відбуватимуться за участю обмеженої кількості людей.

Фото: zhitomir.today

Читайте також: На Житомирщині під час лавандового фестивалю діяв «музей лаванди»

newday.org.ua