На Житомирщині охорону кордону з Білоруссю посилили резервістами Нацгвардії, поліції та ЗСУ

23.11.2021

На Житомирщині для посилення охорони державного кордону України з Республікою Білорусь залучили резервістів Національної гвардії, поліції та Збройних сил України. Для них поблизу кордону облаштували наметове містечко. Про це Суспільному розповів керівник пресслужби дев’ятого прикордонного загону Юрій Шахрайчук.

На Житомирщині охорону кордону з Білоруссю посилили резервістами Нацгвардії, поліції та ЗСУ

За його словами, інформацію про кількість залучених людей та їх точне місце дислокації розголошувати заборонено.

“За кількосот метрів від мене буде уже Білорусь. У зв’язку з тим, що пункт пропуску знаходиться на певній відстані від держкордону, саме тут здійснюється попереднє оформлення транспортних засобів – тут їх оглядають і видають відповідні документи”, – каже Юрій Шахрайчук.

Володимир працює водієм. Раз на тиждень він проїжджає українсько-білоруський кордон. Кореспондентам Суспільного говорить, що з боку Білорусі кордон перетинає без проблем.

“Із білоруського боку все спокійно, жодних “заворушень” там немає, – каже чоловік. – Ніяких військових там не бачив – може, вони десь по корчах заховалися, принаймні з дороги, коли їдеш, нікого не бачиш”.

Український бік кордону охороняють посилено. Тут озброєні прикордонники працюють спільно із резервістами Національної гвардії України. Службу несуть вахтовим методом – по 12 годин.

“У разі загострення ситуації у складі військово-оперативного резерву висуваємося на розмежувальну смугу і виконуємо завдання за призначенням. У нас є спеціальний броньований автомобіль “Торнадо”, який у разі загострення буде залучатися до роботи згідно правових норм”, – розповідає командир роти бригади оперативного призначення Едуард Полозняк.

На Житомирщині охорону кордону з Білоруссю посилили резервістами Нацгвардії, поліції та ЗСУ

Наметове містечко, де дислокуються резервісти, знаходиться поблизу кордону. Комендант прикордонної комендатури швидкого реагування Руслан Ставицький каже, що в разі погіршення ситуації з мігрантами резервісти у повній готовності почнуть виконувати завдання, котрі стосуються охорони держкордону.

“У зв’язку із крайніми подіями на польсько-білоруському кордоні, напливом нелегальних мігрантів, спробами порушення спільного кордону Польщі та Латвії ми посилюємо підрозділи Житомирського прикордонного загону. Забезпечені для виконання завдань в автономних діях і в будь-який момент готові до дій. Персонал ознайомлений, перебуває на цій локації і готовий до дій”, – поінформував комендант.

На Житомирщині охорону кордону з Білоруссю посилили резервістами Нацгвардії, поліції та ЗСУ

За словами Юрія Шахрайчука, резервісти перебуватимуть на прикордонній території до моменту зміни ситуації.

Читайте також: У селі на Житомирщині через сильний вітер впало 5 дерев