За рік у Житомирському перинатальному центрі народилось 25 дітей з вагою до кілограма

18.11.2021

17 листопада в світі відзначався Міжнародний день передчасно народжених дітей. Тільки в Житомирському обласному перинатальному центрі від початку 2021 року народилися 25 діток вагою до одного кілограма.

Це вдвічі більше в порівнянні з минулим роком, інформує “Суспільне“.

“Передчасні пологи виникають через два аспекти. Соціальні аспекти – це коли в родині негаразди, стресові ситуації. Медичні аспекти – це хронічні захворювання, різноманітні інфекції, перенесені під час вагітності”, – розповіла медична директорка закладу Олена Астрейко.

Нинішня пандемія також вплинула на перебіг вагітності.

“Якщо у 2020 році у нас народилося 13 дітей з вагою до одного кілограма, то у 2021 році – 25 таких діток, – каже Олена Астрейко. – Важливо, щоб всі вагітності були запланованими”.

Син Тетяни Ярослав народився на початку вересня з вагою 980 грамів передчасно на 26 тижні вагітності. В їхній родині це вже друга дитина. Першу дівчинку Тетяна народила вчасно і її швидко забрали додому, а з недоношеною дитиною було емоційно важко.

“Дитина була дуже маленька і не дихала, – каже Тетяна. – Емоційно було важко, бо не знали, що очікувати завтра”.

Три тижні до пологів вагітність Тетяни зберігали лікарі.

“Жінка лежала у відділенні патології вагітності для того, щоб, по-перше, доростити дитину, – каже завідувачка відділення неонатального догляду обласного перинатального центру Майя Смоляр. – По-друге, щоб дозріли легені. Дитина народилася на 26 тижні вагітності з вагою 980 грамів. Вона пройшла через реанімацію новонароджених, через штучну вентиляцію легень. Ми дуже довго не могли дочекатися, щоб вона почала самостійно дихати”.

За словами виконуючої обов’язки завідувачки відділення інтенсивної терапії новонароджених обласного перинатального центру Ірини Сергейко, 80% дітей, які народжуються з вагою менше одного кілограма, кричать і дихають, але їхні компенсаторні можливості дуже швидко виснажуються, і у них починає стрімко розвиватися дихальна недостатність.

“Всі такі діти потребують дихальної підтримки, – каже Ірина Сергейко. – Крім респіраторної підтримки, вони потребують дорогої замісної терапії. Також дитина отримує спеціальне харчування. Цей процес тривалий і дороговартісний”.

Лише коли дитина буде самостійно дихати, їсти і засвоювати хоча б дві третини обсягу харчування, коли у неї не буде загрозливих ознак інфекцій – тоді можна буде переводити дитину на другий етап – у відділення постнатального догляду.

Окрім медичної допомоги, діти, які народжуються передчасно, потребують і батьківської любові.

“Ми можемо зробити медикаментозне втручання, послухати, подивитися – це тільки одна третина, – каже Майя Смоляр, завідувачка відділення неонатального догляду. – Ще одна третина – це те, що сім’я вкладає в цю дитину. І це не завжди матеріальні витрати. Це – емоційні витрати, підтримка мами, змога віддати своїй дитині те, що у неї є у серці”.

Читайте також: Валерій Харчишин вперше розповів про невиліковну хворобу сина: “Він поступово йде”

newday.org.ua