Все, що треба знати про вакцинацію у Малині

04.10.2021

Останніми тижнями  в Україні фіксують черговий сплеск захворюваності. Від 23 червня усі області увійшли в «жовту» зону, а деяким – зокрема, й Житомирській – вже незабаром прогнозують й «червону». Науковці і медики запевняють: єдиним спосіб запобігти поширенню вірусу – вакцинувати щонайменше 80% населення.

Видання MALYN.MEDIA з’ясувало, яка ситуація із вакцинацією у місті у головного лікаря КНП «Малинський центр ПМСД» Олександра Андрійцева і підготувало корисну інформаційну довідку.

ДЕ МОЖНА ВАКЦИНУВАТИСЯ У МАЛИНІ

Пункт вакцинації нині працює у приміщенні поліклініки, на вулиці Суворова, 83б.

«Але з наступного тижня перенесемо вакцинальний пункт у приміщення, де раніше працювала жіноча консультація. Це окреме приміщення поліклініки. Думаю, це дозволить уникати скупчення людей», – повідомив Андрійцев.

ЯКІ ДОКУМЕНТИ ПОТРІБНО МАТИ ДЛЯ ВАКЦИНАЦІЇ

Із собою потрібно взяти паспорт та ідентифікаційний. А також потрібно мати укладену декларацію із сімейним лікарем. Якщо ж ви її не маєте, то це не біда. Просто сам процес щеплення займе більше часу, бо медикам доведеться витратити ще кілька хвилин на реєстрацію угоди. 

Варто знати також, що декларація потрібна ще й для того, аби пізніше без проблем отримати паспорт вакцинації.

ЯК ЗАПИСАТИСЯ НА ЩЕПЛЕННЯ У МАЛИНІ

Для цього є кілька способів.

  • Зателефонувати у реєстратуру поліклініки за номерами:

099-172-77-85;

096-66-384-55;

063-321-51-30;

041-33-5-27-18.

Вам повідомлять вільні дату і час для ін’єкції.

  • Звернутись до сімейного лікаря і взяти у нього направлення на щеплення.
  • У порядку «живої» черги безпосередньо у пункті вакцинації.
  • Колективно організуватися із колегами по роботі і викликати на місце мобільну бригаду. Для цього потрібно зателефонувати за вказаними вище номерами реєстратури.

Зі слів Андрійцева, раніше медики також практикували організовувати тимчасові пункти вакцинації на місцевому базарі.

А ЯКЩО Я ЖИВУ У СЕЛІ МАЛИНСЬКОЇ ГРОМАДИ

У такому випадку вам потрібно звернутись до свого фельдшера, який складає списки і подає їх у Малинську поліклініку. У селах вакцина не зберігається, а потрібну кількість привозять лише на замовлення місцевих медиків.

Вакцинацію у селах громади роблять або навчені фельдшери та медсестри, або ж мобільна бригада, яка виїжджає на місце.

Якщо у вашому селі немає фельдшера, то ви можете або звернутись до свого сімейного лікаря, або до фельдшера сусіднього села.

А ЯК БУТИ ІЗ ВАКЦИНАЦІЄЮ СТАРЕНЬКИХ ТА ЛЕЖАЧИХ

У такому випадку потрібно звернутися або до сімейного лікаря, або у реєстратуру, розповісти деталі і про кількість осіб, які потребують вакцини. Ваші дані або дані ваших батьків чи дідусів/бабусь запишуть, і як тільки мобільна бригада матиме змогу, одразу виїде за вказаною адресою.

Затримки можуть виникати лише тому, що один флакон вакцини містить кілька доз. І тому медики намагаються так підлаштувати кількість пацієнтів, аби не було відходів.

ЯКІ ВАКЦИНИ ЗАРАЗ ДОСТУПНІ ДЛЯ МАЛИНЦІВ

Малинський пункт вакцинації зараз пропонує три вакцини: AstraZeneca (ефективність 74%), Pfizer (ефективність понад 90%)  та CoronaVac (ефективність 70-80%).

ЧИ МОЖНА ОБРАТИ СОБІ ВАКЦИНУ

Так, ви можете прийти у пункт вакцинації і вибрати ту сироватку, яку найбільше довіряєте. Також варто знати, що вище названі вакцини – це ті, які є станом на 1 жовтня. Виробники і кількість можуть змінюватись, в залежності від того, в якій кількості і що постачають у місцеву поліклініку. Так, наприклад, зараз найбільше є препаратів AstraZeneca і Pfizer. Водночас CoronaVac закінчується.

СКІЛЬКИ ВАКЦИНОВАНИХ У МАЛИНСЬКІЙ ГРОМАДІ

Станом на 1 жовтня протикоронавірусне щеплення отримали близько 7000 жителів громади. При цьому двома дозами щеплені близько 6000 осіб.

«Це приблизно 30% населення. Щоб уникнути тотального карантину та зупинити поширення вірусу, потрібно близько 80% вакцинованих. Але навіть така кількість щеплених вже дає свої результати. Бо зараз йде зростання захворюваності, але попри це немає геометричної прогресії. Це відбувається  все завдяки вакцинованим, бо вони розривають цей ланцюг передачі вірусу», – зазначив Олександр Андрійцев.

ЯКЩО Я ВАКЦИНУЮСЬ, ТО НЕ ЗАХВОРІЮ?

Насправді вакцина не є панацеєю від коронавірусу, але допоможе перенести захворювання у легкій формі. За даними МОЗу, 98% пацієнтів, які зараз переносять важку форму коронавірусу у реанімаціях, під апартами штучного дихання, не були щеплені.

ЧИ БУЛИ ВИПАДКИ СМЕРТІ ПІСЛЯ ВАКЦИНАЦІЇ У МАЛИНСЬКІЙ ГРОМАДІ

Ні, станом на 1 жовтня малинські медики не фіксували летальні випадки після щеплення. Принагідно зазначимо, що зараз на території України щеплено близько 6 млн осіб. Відомо також про близько 100 випадків смертей, які нібито пов’язуються із наслідками вакцинації.  Кожну з цих ситуацій розслідує спеціальна служба при МОЗі і наразі спеціалісти встановили, що 80 випадків зі 100 просто співпали у часі зі щепленнями і ніяк не пов’язані із введенням антиковідної сироватки.

Водночас в Україні щодня продовжують фіксувати нові випадки смертей від ускладнень коронавірусу. В тому числі і у Малині. За останню добу померла одна людина.

А СКІЛЬКИ ЩЕПЛЕНО МЕДИКІВ У МАЛИНІ

Зараз щеплення отримали вже близько 85% медичних працівників поліклініки. Двома дозами Pfizer захищений також і Олександр Андрійцев. Каже, що його рідні також вакциновані. І, відтак, закликає до вакцинації усіх жителів.

«Не вакцинуватись можуть лише ті, кому протипоказана вакцинація лікарем. А таких – одиниці. Всі інші зобов’язані зробити щеплення, бо це відповідальність не лише перед своїм здоров’ям, а й перед здоров’ям своїх рідних і суспільства в цілому», – наголосив Андрійцев.

КОЛИ Я ОТРИМАЮ ПАСПОРТ ВАКЦИНАЦІЇ

За два тижні після другого щеплення ви можете згенерувати такий паспорт у додатку «Дія». За кілька хвилин можна отримати внутрішній та закордонний цифрові паспорти. Є також «зелений» паспорт, який підтверджує, що ви отримали повну вакцинацію і діє 365 днів. І «жовтий», який говорить про одну зроблену вам дозу і працює 180 днів.

 Також отримати паперовий паспорт можна у свого сімейного лікаря.

А ЯК ЩОДО ВАКЦИНАЦІЇ ДІТЕЙ

Поки що в Україні не вакцинують дітей. Однак кілька виробників вакцин вже заявили про можливість щеплення їхньою сироваткою неповнолітніх. Зокрема Pfizer переконує, що їхній препарат безпечний для дітей від 12 років, а Moderna – від 11 років. Зараз у МОЗ вивчають питання щеплення лише тих дітей, які мають супутні захворювання і старші 12 років.

Читайте також: На Житомирщині від COVID-19 померла 37-річна хвора

newday.org.ua