На Овруччині зареєстровано випадок ботулізму: отруїлись консервованими кабачками
Протягом поточного року в Україні Держпродспоживслужбою прийнято участь в розслідуванні 56 випадків ботулізму, в яких постраждало 63 особи, з яких 4- померли, за аналогічний період 2018 року від ботулізму постраждало 46 осіб. Станом на 01.07.2019 року 31 випадок ботулізму пов’язаний з рибною продукцією, 10 випадків – з вживанням рибної продукції промислового виробництва, пише Овруцька міська рада.
В Житомирській області ситуація із захворюваності на ботулізм також ускладнилась, в поточному році вже зареєстровано 7 побутових випадків захворювання на ботулізм, внаслідок яких постраждало 7 дорослих осіб Причинами отруєння стали продукти домашнього виготовлення: кабачки консервовані, ікра кабачкова, сало консервоване, консервовані гриби, тушонка з яловичини.
В Овруцькому районі зареєстровано один побутовий випадок ботулізму, постраждала 1 особа. Ймовірною причиною захворювання стали овочеві консерви домашнього приготування (консервовані кабачки).
Ботулізм – дуже небезпечна хвороба, яка може призвести навіть до летальних наслідків. Водночас, її у більшості випадків можна уникнути, дотримуючись простих харчових правил.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’ясо, риба, рідше – овочі.
Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.
Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше).
Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.
Симптоми ботулізму:
– порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети,
– сильно виражена сухість у роті,
– важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає)
– підвищена стомлюваність, м’язова слабкість,
– запаморочення,
– короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишківнику (здуття живота, закреп),
– ураження м’язів шиї та кінцівок.
Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби.
У подальшому з’являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує “сітка або туман” перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів).
Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття “грудки” у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів.
Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла.
У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.
При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря.
Фото: 24tv.ua
Читайте також: 5 випадків ботулізму на Житомирщині: отруїлися консервованими кабачками, грибами та салом