В Олевську обговорили ситуацію щодо 3 тонн отрутохімікатів, які горіли напередодні

08.05.2019

В Олевську по вул. Свято-Воздвиженська горіла бочка, в якій знаходиться невідома речовина. Отрутохімікати, попередньо встановлено, що це близько 3 тонн, вступили в хімічну реакцію, внаслідок чого виділявся їдкий дим. Така ситуація могла скластися внаслідок загоряння або підпалу трави на місці події, – про це повідомляють на сайті Олевська ОТГ.

У суботу, 4 травня, зібралось позачергове засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Олевської райдержадміністрації аби прийняти рішення щодо ліквідації хімічної реакції. На ньому був присутній заступник міського голови Яків Осипчук.

Було вирішено рекомендувати Олевському районному управлінню Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області спільно з Олевським міжрайонним відділом ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» терміново повідомити населення про забруднення атмосферного повітря їдким димом невідомого походження, надати рекомендації населенню щодо перебування на відкритому повітрі, вживання городини та питної води з колодязів, провести лабораторне дослідження атмосферного повітря на межі житлової забудови в межах технічної можливості лабораторії. Відібрати та дослідити зразки питної води в лабораторіях.

Олевському районному сектору управління ДСНС України в Житомирській області рекомендували вжити термінових і невідкладних заходів щодо ліквідації хімічної реакції та повідомити 2-й спеціальний центр швидкого реагування ДСНС України.

Як виявилось на місці пригоди, невідомі вже поцупили частину бочки, яку відрізали, щоб загасити реакцію. В понеділок, 6 травня, знову зібралось позачергове засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Завідувач відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень Андрій Мілянович повідомив, що за результатами досліджень вмісту хімічних речовин (азоту діоксид, оксид вуглецю, ангідрид сірчастий) в атмосферному повітрі 4 травня було перевищення норм, а вже 5 травня показники були в нормі.

Начальник Олевського районного сектору управління ДСНС України в Житомирській області Віктор Стужук повідомив, що підстави для введення надзвичайної ситуації він не бачить. За його словами, НС можна ввести, коли в епіцентрі забруднення перевищення показників більше, ніж в 100 раз. Тому запропонував оголосити підозру на надзвичайну ситуацію за класифікатором 10410 – НС внаслідок наявності в ґрунті шкідливих речовин. 

Було вирішено провести ще раз лабораторні дослідження атмосферного повітря та визначити межі забруднення. Для цього була створена робоча група у складі трьох чоловік. Олевський районний сектор управління ДСНС України в Житомирській області проведе аварійно-рятувальні роботи по зварюванню дверей бочки з метою тимчасової герметизації та доступу до отруйної речовини. Пізніше відбуватиметься перезатарювання речовин у відповідні ємності.

Міський голова Олег Омельчук повідомив, що міська рада надасть необхідне фінансове забезпечення для вищезгаданих заходів. Разом з тим, він зауважив, що необхідно провести дослідження у сільських населених пунктах, де також зберігаються отрутохімікати для того, щоб уникнути такої ж ситуації. 

Читайте також: На Овруччині погіршилась епідемічна ситуація щодо захворюваності на ботулізм.

newday.org.ua

1557219292_img_2613