На Овруччині погіршилась епідемічна ситуація щодо захворюваності на ботулізм

07.05.2019

Овруцьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області звертає увагу на погіршення епідемічної ситуації щодо захворюваності на ботулізм.

В Житомирській області протягом 2018  року зареєстровано 5 побутових випадків ботулізму, внаслідок яких постраждало 5 осіб, в т.ч. 1 дитина 6 років. Один випадок закінчився летально. Причинами отруєння стали продукти домашнього виготовлення: домашня тушонка та консервовані гриби.

В Овруцькому районі наприкінці квітня 2019 року також зареєстровано побутовий  випадок ботулізму, постраждала 1 особа.  Ймовірною причиною захворювання стали овочеві консерви домашнього приготування (консервовані кабачки).

БОТУЛІЗМ – гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, які містять отруйні речовини (токсини), що виробляються бактеріями ботулізму. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут. Він у 375 тисяч разів активніший від отрути гримучої змії.

Відрізнити заражені продукти ботулізмом  від доброякісних практично не можливо – смак, запах і вигляд продукту можуть не змінюватися.

Збудники ботулізму можуть існувати тільки в безкисневому середовищі. Консервація є якраз найсприятливішим середовищем для розмноження бактерій. В цих умовах мікроби підтримують свою життєдіяльність і виробляють отруту. Найбільшою загрозою для здоров’я людини є домашні консерви.  Збудники хвороби накопичуються в банці з консервантом не скрізь, а гніздами. Ось чому одні люди, які вживали продукт з однієї банки, захворіють на ботулізм, а інші – ні.

Однак не тільки консервовані овочі, гриби чи м’ясні продукти несуть смертельну небезпеку. Заражені збудником ботулізму можуть бути також в’ялена та суха риба, кров’яні та м’ясні ковбаси домашнього приготування.

Сприйнятливість людини до цієї хвороби висока. Інкубаційний період захворювання триває від кількох годин до доби (рідше – до 2-3 днів). Його тривалість залежить від кількості ботулотоксину, що потрапив в організм хворого. Зазвичай захворювання починається раптово. У людини порушується зір, виникає м’язова слабкість і з’являється сухість у роті. Турбує «туман», роздвоєння предметів, «сітка» перед очима, далекозорість. Відчувається наявність чужорідного тіла в глотці, першіння в горлі та погіршується ковтання їжі. При тяжкому перебігу захворювання вода і рідка їжа можуть виливатися через ніс. У людини змінюються тембр і висота голосу. Дихання поверхневе, зіниці розширені, обличчя схоже на маску. Виникає параліч мускулатури. У 20%  хворих смерть настигає від  паралічу дихання, причому хворий не втрачає пам’яті. Лікування хворих на ботулізм проводять в інфекційних лікарнях, хоча хворі і не заразні для оточуючих. Бажано починати лікування з відділення інтенсивної терапії та реанімації, адже в будь-який момент може настати зупинка дихання.

Враховуючи важкий характер перебігу хвороби та можливі наслідки, краще проводити заходи щодо профілактики ботулізму. Вам потрібно:

  1. Ретельно мити овочі і фрукти перед початком консервації.
  2. Видаляти частки грунту з усіх продуктів. Якщо неможливо промити під проточною чистою водою, то спочатку очищають поверхню щіткою, а потім обробляють кип’яченою водою.
  3. Стерилізувати банки перед заготовкою домашньої консервації не менше ніж 10 хвилин, бляшані кришки так само кип’ятити 10 хвилин.
  4. При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище
  5. Заготовлювати м’ясо і рибу в домашніх умовах тільки за допомогою автоклава.
  6. Потрібно ретельно перебирати овочі і фрукти перед консервацією, викидати перезрілі або зіпсовані.
  7. Перед тим, як пригостити дітей віком до 3 років домашньою консервацією, вміст банок слід прокип’ятити.
  8. Якщо кришка банки здулася консерви треба негайно викинути.
  9. Ковбасу, шинку, солону і копчену рибу, сало всі продукти, які не піддаються термічній обробці, зберігати тільки в холодильнику.

10.Виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться за медичною допомогою до найближчого лікувально-профілактичного закладу.

Пам’ятайте! Хворобу легше попередити, ніж її лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких!

Головний спеціаліст Овруцького районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області Світлана Шваб

Фото: www.zmdl5.zp.ua

Читайте також: Яка якість води у водоймах на Житомирщині?

newday.org.ua

титулка