У Житомирі школяр розробив технологію енергоощадного освітлення для фонтанів

26.10.2021
Вихованець гуртка «Основи науково-дослідницької діяльності» міського центру науково-технічної творчості 9-класник Михайло Шубін розробив технологію автономного енергоощадного освітлення фонтанів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Житомирська міська рада.

«Дослідник пропонує спосіб автономного енергоощадливого освітлення фонтану. Ідея у хлопця виникла під час реконструкції фонтану на Польовій (мікрорайон Житомира – ред.). 14-річний дослідник наголошує, що світлодіодні ліхтарі, які надають гарний вигляд фонтану у вечірній час, використовують електроенергію від централізованого постачання. А це, на його думку, є недоліком», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що гуртківець пропонує ідею для підтримки однакового рівня води у фонтані, її надходження та відводу. За його задумом, на дні фонтану потрібно встановити генератор, через який проходитиме вода. Вона розкручуватиме його лопаті, виробляючи електричний струм, що надходитиме в акумулятор. У вечірній час енергія з акумулятора йтиме до світлодіодних ламп, завдяки чому фонтан матиме гарний вигляд. При цьому електроенергія з централізованого постачання не витрачатиметься.

Хлопець пропонує поєднати свою ідею з фонтаном Герона (гідравлічний пристрій, що складається з 3 посудин – ред.), у якому підйом води відбувається без насосів. Такий метод дозволить створити незалежну функціональну систему фонтанів із дуже добрим освітленням.

Раніше Михайло Шубін досліджував ідею «сонячної кухні», що дозволяє готувати їжу та гріти воду за допомогою сонячної енергії. Окрім цього, він працював над проєктом «Енергозбергіаючі дитячі майданчики», ідея якого полягає у перетворенні механічної енергії від використання гойдалок та каруселей в електричну.

У планах дев’ятикласника – вивчити можливості переробки листя для отримання гумусу, який можна використовувати як добриво для рослин.

Фото: http://zhzh.info/ і Житомирська міська рада

Читайте також: Як на Овруччині після минулорічних пожеж відновлюють ліс

newday.org.ua