Як на Овруччині після минулорічних пожеж відновлюють ліс

28.09.2021
На Житомирщині продовжують ліквідувати наслідки минулорічних лісових пожеж. Роботи в лісах чимало, там постійно прибирають пошкоджені вогнем дерева і висаджують нові. Подекуди природа допомагає лісівникам, свідченням чого є маленькі сосни та берізки, що проростають на згарищах, передає Укрінформ. 
 

У цій нелегкій справі потрібна сучасна техніка, що економить час, ресурси і дозволяє реалізувати деревину, на якій лісгосп може заробити кошти. Фінансове питання надзвичайно актуальне, оскільки збитки від лісових пожеж, що охопили 43 тис. 200 га території, оцінили у понад 1 млрд грн.

Найбільше від стихії постраждав Овруцький спецлісгосп на півночі Житомирщини. Саме там із початку року працює єдиний в області потужний харвестер (спеціальна машина для лісозаготівлі, яку називають іще “лісовий комбайн”), що миттєво звалює уражені вогнем сосни і готує їх до передачі на склад.

СОСНИ ОБСАДЖУЮТЬ ЛИСТЯНИМИ ДЕРЕВАМИ

Ми приїхали в Журбенське лісництво державного підприємства «Овруцьке спеціалізоване лісове господарство», де якраз працював харвестер «Амкодор 2551». Цю техніку вартістю 7 млн 991 тис. грн придбала держава і передала лісівникам, аби ті мали змогу якомога оперативніше ліквідувати наслідки пожеж.

При вході на ділянку, де працює харвестер, встановлений стенд із завжди актуальним написом «Майбутнє лісу – у наших руках!». Попри те, що територія огороджена сигнальною стрічкою, усім з міркувань безпеки видають помаранчеві каски та жилети.

В очі одразу кидається контраст – на фоні обпалених вогнем сосен із чорними стовбурами рясно квітує верес, зеленіє мох, ростуть ягоди та гриби. Природа ніби вкотре пробачає нам недбалість, показуючи свою велич і силу. Поруч складені колоди зі зрубаних дерев, а трохи далі росте молодий ліс, висота якого сягає десь до метра.

Лісничий Журбенського лісництва Олександр Васькевич пояснює, що на ділянці, де зараз звалюють дерева, ростуть берези та сосни середньої висоти 24 метри, вік яких 73 роки.

«Ділянка, на якій проводяться рубання, була пошкоджена пожежею минулого року. Хоч у цих дерев верхівка ще жива, але вони жити не будуть. Така деревина втрачає свою якість, тому заплановані суцільне санітарне рубання для її видалення та посадка лісових культур на осінь. Якщо сосни і берези не прибрати, то ми і дерево втратимо, і лісгосп нічого не заробить», – додає Васькевич.

Олександр Васькевич
Олександр Васькевич

Площа Овруцького спецлісгоспу – 40 886 га, з яких через 15 014 га минулого року пройшов вогонь, тобто майже через третину. Лісогосподарського втручання потребували 9 848 га лісових угідь.

«Підприємство провело лісовідновні заходи на загальній площі 1 520 га. З них 475 га – це створення лісових культур, де було висаджено 2,5 млн основних лісопоновлювальних порід, а 52 га – природне поновлення. Упродовж січня-серпня також провели на 124 га доповнення лісових культур (висадження дерев до тих насаджень, що вже є – авт.). За осінь ми плануємо заліснити ще 285 га, а як буде можливість, то й більше», – розповідає директор державного підприємства «Овруцьке спеціалізоване лісове господарство» Руслан Бондарчук.

Руслан Бондарчук
Руслан Бондарчук

За його словами, торік у спецлісгоспі вирубали уражені дерева на 933 га площі, а за січень-серпень цього року – на 1118 га.

Основу насаджень підприємства становить сосна звичайна (63,9%), адже умови Полісся для неї ідеальні. Серед висаджених на згарищах дерев вона також переважає, а поруч із нею ростимуть береза повисла, дуби черешчатий і червоний. За словами лісівників, листяні дерева навколо сосен є природним бар’єром для поширення вогню.

Для того, аби мати садивний матеріал, у спецлісгоспі заклали теплицю для вирощування сіянців із закритою кореневою системою. Там сподіваються виростити 400 тис. майбутніх сосен.

За інформацією обласного управління лісового та мисливського господарства, цього року на Житомирщині запланували посадити молоді дерева на 7 тис. га. Частину плану реалізували навесні, а продовжать справу восени.

ОДИН ХАРВЕСТЕР ЗАМІСТЬ П’ЯТИ БРИГАД ЗВАЛЮВАЛЬНИКІВ

Запитую в директора спецлісгоспу, чи є проблеми з реалізацією обгорілої деревини, на що він відповідає, що наразі немає. Частину такої продукції переробляє лісгосп, а решту – реалізують переважно на внутрішньому ринку.

Тим часом усім демонструють роботу харвестера «Амкодор 2551». Він миттєво звалює 20-метрове дерево, перетворюючи його на акуратні колоди. По собі ця техніка залишає лише гілки та дерев’яні тріски.

Багатофункціональна машина є своєрідним лісовим позашляховиком, адже долає болота, торф’яні ґрунти та суглинки. Вона виконує весь комплекс лісозаготівельних робіт – від звалювання, обрізки сучків, розкряжування (поперечне розрізання стовбура дерева на частини) – і аж до пакетування деревини. До того ж, техніка на 50% здешевлює трелювання, тобто переміщення дерев від місця звалювання до складу чи відвантажувального пункту.

Харвестер за місяць у середньому заготовляє 3500 кубометрів деревини, а упродовж січня-серпня цей показник сягнув уже 28 тис. кубометрів. Перевага техніки – не лише в тому, що вона неабияк прискорює ліквідацію наслідків пожеж, а й не вимагає залучення звалювальників лісу, професія яких є однією з найнебезпечніших і найважчих.

Машина обладнана бортовим комп’ютером, який відображає усі технологічні процеси і веде облік деревини. Скло кабіни броньоване, що додатково захищає операторів.

«Ця машина гарно себе зарекомендувала на рубках. Харвестер проводить заготовку як на хвойних, так і на листяних насадженнях. В основному він працює на головному користуванні та заміняє 4-5 бригад (працівників – авт.).У зміну (11 годин – авт.) заготовляє від 150 до 200 кубів. Для порівняння, бригада готує від 30 до 50 кубометрів за день. Після роботи машини проводиться вивіз лісопродукції на проміжні склади», – говорить головний інженер Овруцького спецлісгоспу Василь Шваб.

Василь Шваб
Василь Шваб

На харвестері позмінно працює двоє операторів, які пройшли спеціальне навчання. Один із них – Юрій Радкевич. Чоловік вважає, що така техніка вже давно потрібна в лісовому господарстві, а її появу на Житомирщині прискорили саме масштабні лісові пожежі.

«Площа цієї ділянки, де ми зараз стоїмо, – 0,7 га. Для харвестера роботи тут на 4 години», – говорить оператор.

Торік лісівники заявляли, що сподіваються подолати наслідки пожеж за 2 роки, утім є об’єктивні обставини, які це ускладнюють. Як пояснили в облуправлінні лісового та мисливського господарства, при обстеженні уражених вогнем ділянок забирають ушкоджені дерева, але за кілька місяців там можуть знову з’являтися ті, які відмирають, а відтак – потрібно знову проводити вибіркову рубку.

Поки згарища поступово заліснюють, важливо знову не допустити пожеж у лісі, а це залежить від кожного з нас. Непогашене вогнище після лісового відпочинку або звичайний недопалок – можуть спровокувати вогонь, а на відновлення лісів потрібно чимало часу та ресурсів.

Ірина Чириця

Фото: Ірина Чириця

Читайте також: У Чорнобильській зоні розквітли каштани

newday.org.ua