Скільки книжок прочитали українці за рік – дослідження

27.11.2020

67% українців впродовж року читали саме друковані книжки.

Про це повідомили у соціологічному дослідженні “Читання в контексті медіаспоживання та життєконструювання”, опублікованому Українським інститутом книги, йдеться на gazeta.ua.

67 відсотків населення впродовж року читали друковані книжки, 28 відсотків – електронні, а 15 відсотків – слухали аудіокнижки, серед них більшість прочитали або прослухали лише 1-5 книжок за рік. Порівняно з 2018-м з 4 до 2 відсотків зменшилася частка тих, хто прочитав 26 і більше друкованих книжок“, – написали у результатах дослідження.

Воно показало, що серед читачів друкованих книжок, які прочитали бодай 1 книжку протягом останніх 12 місяців, 40% придбали книжки, 39% – взяли з домашньої бібліотеки, 35% – позичили у друзів, 17% – взяли в публічній бібліотеці, 13% – отримали в подарунок і 7 % – взяли в шкільній бібліотеці. Щоденні читачі найчастіше купували книжки. Серед читачів електронних книжок, які прочитали бодай одну книжку протягом останніх 12 місяців, 69% респондентів завантажили книжки безкоштовно, 4% – купили, а 2% скористалися онлайн-підпискою. У дослідженні зазначається, що 22% не захотіли відповідати на запитання, що може свідчити про бажання приховати факт користування піратським контентом. Найчастіше електронні книжки читають із смартфона – 69%, 19% – з планшета, 17% – з комп’ютера або ноутбука і лише 7% з пристрою для читання книжок.

59% слухачів аудіокнижок, за результатами дослідження, завантажували аудіокнижки безкоштовно, 4% – купили, а 2% – скористалися онлайн-підпискою. 32% не захотіли відповідати на запитання, що може свідчити про бажання приховати факт користування піратським контентом.

Дослідження проводили у 2 етапи: якісний етап дослідження проводився методом фокус-групових дискусій, кількісний етап – методом масових особистих опитувань. Загалом у серпні-вересні 2020 року провели 8 фокус-груп з дорослими респондентами 18-59 років та 16 фокус-груп з дітьми 6-17 років. Кількісне дослідження проводили методом особистих інтерв’ю вдома у респондентів у серпні-вересні 2020 року по всій Україні за винятком непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей та АР Крим. Опитали 2100 дорослих віком 15-59 років та 1800 дітей віком 6-17 років.

Читайте також: Красива українська: список книг, в яких мова звучить повноголосно і по-справжньому

newday.org.ua