Одружили з жінкою з інвалідністю: на Житомирщині викрили схему виїзду ухилянтів

01.02.2023

Для переправлення 27-річного військовозобов’язаного через кордон його «одружили» на жінці з інвалідністю. До організації схеми причетні три жительки Житомирщини, їм оголосили про підозру.

Про це повідомила пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«За процесуального керівництва прокурорів Житомирської обласної прокуратури, на підставі зібраних слідством доказів, трьом особам повідомлено про підозру в організації незаконного переправлення призовника через державний кордон України та у сприянні його вчинення усуненням перешкоди, з корисливих мотивів, за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 332 КК України)», – йдеться в повідомленні.

Слідство встановило, що до кримінальної оборудки причетні троє жінок – двоє житомирянок та організаторка, 26-річна жителька Житомирського району. Організаторка, аби допомогти знайомому військовозобов’язаному уникнути мобілізації до ЗСУ, розробила план незаконного переправлення його через державний кордон України, влаштувавши фіктивний шлюб з дівчиною-інвалідом.

«Так, вона звернулася до знайомої житомирянки, яка, у свою чергу, порекомендувала 20-річну дівчину, що мала інвалідність 1-ї групи та з якою жінка була знайома через громадську організацію. За фіктивний шлюб та перетин кордону у супроводі новоспеченого «чоловіка» «нареченій» пообіцяли 1500 доларів США. До виїзду готувалися ретельно, офіційно зареєструвавши шлюб, виготовивши закордонні паспорти та інші довідки. І вже напередодні відправлення, 16.09.2022, аби переконатися у наявності усіх необхідних документів, а також проплатити першу частину коштів – 800 доларів США, зустрілися у центрі Житомира. Решту «винагороди» пообіцяли сплатити вже після переправлення 27-річного військовозобов’язаного через державний кордон. Проте остаточно реалізувати кримінальний план не встигли. Того ж дня, після передачі обумовленої суми коштів, правоохоронці їх викрили. Під час обшуку в автомобілі була вилучена обумовлена частина коштів та виготовлені документи», – розповідають у прокуратурі.

Незаконну схему викрито за процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури, Управлінням СБУ в області та Головним управлінням Нацполіції в області, яке проводить досудове розслідування.

У пресслужбі СБУ в Житомирській області уточнили, що вивезти військовозобов’язаного за кордон намагалася його дружина, з якою вони перебувають у громадянскьому шлюбі.

Тоді «сваха» на замовлення знайомої, яка хотіла вивезти до країни ЄС потенційного призовника-свого громадянського чоловіка, підшукала для оформлення фіктивного шлюбу дівчину-інваліда по зору.

За матеріалами Служби безпеки України учасницям «кримінального тріо» повідомлено про підозру у сприянні незаконному переправленню особи через державний кордон України усуненням перешкоди, вчиненому за попередньою змовою групою осіб з корисливих мотивів, тобто у вчиненні злочину за ч.3 ст.332 Кримінального кодексу України.

newday.org.ua