На Житомирщині наближається сезон чорниць: користь і шкода ягоди

20.06.2019

Дозрівають вони переважно в липні. “Мешкають” у північних регіонах країни в дикій місцевості: на болотах, у лісах. Складаються ці темно-сині ягідки на 84% з води, 12,5% – вуглеводи, решта 3,5% – білки, жири, клітковина та мінерали. 100 гр містять лише 57 калорій. Білий наліт, який покриває ягоди – віск.

Про це пише Gazeta.ua.

Чорниця – джерело великої кількості вітамінів і мінералів, потрібних людині: калію, натрію, магнію, фосфору, заліза, міді, марганцю, кобальту та нікелю, а також вітамінів С, Р і РР, В1 і В6, пантотеновой кислоти, пектину.

У сезон слід вживати свіжі чорниці, а на зиму їх можна заморозити (цілими або перетерти з цукром) або висушити. У джемі або варенні, велика частина вітамінів зруйнується, тому краще обмежитись або відмовитися від такого способу заготовки.

Чорницю справедливо можна назвати лікувальним засобом:

• покращує роботу травної системи;
• усуває діарею;
• допомагає при циститі, уретриті;
• позитивно впливає на стан печінки;
• ефективна при цукровому діабеті;
• корисна для очей;
• знімає запалення;
• загоює рани;
• рекомендована при анемії.

У разі ангіни й стоматиту соком або водним настоєм чорниці полощуть горло і порожнину рота, а чай з цієї ягоди допомагає під час енурезу.

Сильну бактерицидну дію вона має завдяки фітонцидам: покращує стан організму у разі дизентерії, циститі, діареї і стафілококових інфекціях.

Діабетикам рекомендують додати чорницю до щоденного раціону: вона знижує вміст цукру в крові.

Обмежень для вживання чорниці дуже мало, але все ж вони є: слід бути обережним людям із сечокам’яною хворобою, панкреатитом, хворобою підшлункової залози та індивідуальною непереносимістю. Виникнення алергічних реакцій також можливі, особливо при надмірному споживанні ягід.

Фото: volynua.com

Читайте також: На Житомирщині чоловік пішов збирати ягоди і заблукав

newday.org.ua

9085_584