Майстриня з Житомира створює картини з кольорової вовни

12.04.2021

Вовняні картини Лариса Дановська почала “малювати” три роки тому. Майстриня має економічний фах, працює в психологічному центрі, а вовняний живопис називає своїм хобі. Найперші дві її вовняні картини одразу ж помандрували до Великобританії. Нині Лариса хоче навчитися робити з вовни ще й одяг, взуття та сумки.

Суспільному Лариса Дановська розповіла, що не має спеціальної художньої освіти. Зі слів майстрині, вона здобула економічний фах і багато років працювала за своєю спеціальністю. Згодом перейшла на бухгалтерську роботу, потім стала адміністраторкою в одному з психологічних центрів. Лариса каже, що саме звідти і почалося її захоплення вовною. Майже 10 років тому, коли жінка проходила курс з холодинаміки, вона зрозуміла, що хоче спробувати щось нове – те, чого ніколи не робила. В інтернеті на очі їй трапилися вироби з вовни, які зацікавили майбутню майстриню своєю красою та оригінальністю.

Першою роботою з вовни стали маленькі курчата, які Лариса зробила до Великодня.

Це заняття неабияк її захопило, тому вона продовжила працювати далі, виготовляючи щораз складніші вироби. Картини з вовни майстриня почала робити три роки тому – причому, вийшло це випадково.

“Сталося так, що мені зателефонувала Ірина – жінка, яка разом зі своєю донькою була у мене на майстер-класі. Її донька їхала у Великобританію і їй потрібні були картини з вовни. Я сказала, що ніколи не робила такого, а Ірина у відповідь: “То й що? Зробиш!”. Тож, я взяла матеріал і поїхала до неї в гості. Сіли ми і почали працювати. Це були перші кроки і перші дві картини – яскраві маки і соняшники”, – розповідає майстриня.

Перш ніж потрапити на прилавки магазинів, вовна проходить довгий шлях. Спочатку її зістригають з овець, далі перуть та чешуть, обробляють на спеціальних машинах – кардах – і фарбують. Після цього з готовим матеріалом вже можна працювати.

Технік роботи з вовною, за словами Лариси, є багато. Для себе мисткиня обрала сухе та мокре валяння і “вовняну акварель”, якою виконує більшість своїх картин. Сухе валяння використовує для виготовлення іграшок, а мокрим – робить прикраси, наприклад, браслети. Каже, що любить працювати з вовною, бо та поєднується з будь-яким матеріалом – деревом, склом, тканиною або ж нитками.

“Спочатку беру основу – звичайні картини формату А4. Накриваю їх тканиною та крок за кроком нащипую вовну, починаючи творити. Для своїх малюнків я не використовую пензлик, олівець чи ручку. Малюю одразу вовною на основі. Картину у техніці мокрого валяння викладаємо так само, але додатково накриваємо тканиною і просочуємо мильним розчином. Потім обережно протираємо руками і валяємо. Після цього картину можна не прикривати склом”, – ділиться тонкощами роботи Лариса.

За її словами, найбільше у процесі створення картини їй подобається саме фінальний етап, коли усвідомлюєш, що робота вже готова і тепер нею можна милуватися в усій її красі.

Вовняний живопис: майстриня з Житомира Лариса Дановська створює картини з кольорової вовниСуспільне Житомир

Для творчості вкрай необхідне натхнення, говорить Лариса. А віднайти його можна у повсякденному житті, в якому, каже, завжди є місце красивим моментам та яскравим образам. Головне – увімкнути свою уяву.

“Йду вулицею і дивлюся на людей. Побачила незнайому дівчинку і уявляю собі, що це не дівчинка, а кульбабка, але, не традиційного жовтого кольору, а скажімо, помаранчевого. Так з’являється картина – яскраві помаранчеві кульбабки на синьому фоні”, – розповідає мисткиня.

Вже більше п’яти років Лариса ділиться своїм досвідом з дорослими та дітьми, проводячи майстер-класи. Наймолодшій її учениці – п’ять років, але працювати з вовною вона навчилася значно швидше, ніж дорослі.

“Це хороша арт-терапія. І зовсім неважко. Я беру такі картини, щоб будь-хто, посидівши дві або три години, міг отримати результат у вигляді зробленої власноруч картини”, – говорить Лариса Дановська.

Вовняний живопис: майстриня з Житомира Лариса Дановська створює картини з кольорової вовни

Майстриня пишається тим, що не тільки її роботи, а й роботи її учнів познаходили домівки і в Україні, і за кордоном – у Білорусі, Швеції, Великобританії та країнах Балтії.

Будучи творчою особистістю, Лариса весь час перебуває в пошуку нових ідей. Зараз, до прикладу, готує ще один проєкт – пальчикові іграшки з вовни для лялькового театру. Каже, що на цю справу її надихнув онук

“Пальчикові іграшки для онука – мій новий проєкт, який робиться мокрим валянням на шаблоні. Ці іграшки називаються бібабоб – їх одягають на пальчики і створюють міні-спектакль, граючись з дітками”, – говорить Лариса Дановська.

Майстриня поділилася, що мріє навчитися виготовляти і інші вироби з вовни. Зараз, до прикладу, почала робити вовняні прикраси, а далі планує взятися за ще складніші речі – одяг, взуття та сумки.

Читайте також: Триатлет з Житомира Єгор Мартиненко став переможцем весняного пробігу у Туреччині

newday.org.ua