54 медичні послуги стануть безкоштовними з 1 липня для тих, хто підписав декларації

15.05.2019

Чверть жителів Житомирщини досі не підписали декларації з лікарями первинної ланки і вже з 1 липня 2019 року для них медичні послуги стануть платними. 

   А для тих, хто підписав декларації, з 1 липня чекають наступні новинки, – розповідає exo.net.ua.

  За програмою “Безкоштовна діагностика” Національна служба здоров’я оплатить 54 діагностичні та лікувальні послуги за направленням вашого сімейного лікаря, терапевта або педіатра. В програму входять 8 базових аналізів (їх вже оплачує Національна служба) та 12 нових.

Крім того, безплатною стане мамографія і 5 видів рентгену (грудна клітка, суглоби, хребет, кістки і приносові пазухи). А також ехокардіографія, моніторинг ЕКГ і 2 види тесту для визначення патологій серцево-судинної системи. Плюс 6 видів УЗД (шлунково-кишковий тракт, нирки, сечовий міхур, артерії ніг, щитовидна і молочні залози), 4 види біопсії під контролем УЗД (щитовидної залози, лімфатичних вузлів, молочних та передміхурової залоз).

Безкоштовними стануть операції з видалення новоутворень (м’яких тканин і шкіри, у носі, гортані, вухах). “Безкоштовна діагностика” включатиме також ендоскопічні дослідження і операції одного дня: стравоходу, шлунка, дванадцятипалої і товстої кишки, сечового міхура, трахеї і бронхів. 

  Безкоштовні медичні послуги означають і те, що пацієнтам не потрібно буде приносити шприци, рукавички, вату та плівку для рентгену – Національна служба здоров’я покриє всі витрати.

  “Безкоштовну діагностику” зможуть надавати як комунальні, так і приватні діагностичні центри, які укладуть договір з Національною службою здоров’я. Пацієнт сам обере, в який медзаклад звертатися. Більш докладніше про цю програму можна прочитати на сайті Міністерства охорони здоров’я України.

  Тим, хто все ще не уклав декларацію з лікарем, треба знати, що без декларації можна ходити на прийом до лікаря первинної ланки до 2020 року, а потім система повністю стане електронною. Це означає, що якщо ви не підпишете декларацію з лікарем до 2020 року, то за прийом треба буде сплатити в касі медзакладу. Ціну затвердять пізніше.

  До цього часу в нашій області підписали декларації з сімейними лікарями та педіатрами 75% жителів – це майже 926000 чоловік.

Юлія Мельничук

Читайте також: В Житомирській області зростає захворюваність на бореліоз.

newday.org.ua

лікар