5 популярних запитань про “Муніципальну няню”

19.02.2019

З 2019 року в Україні запрацював ще один вид соціальної допомоги новоспеченим батькам – «муніципальна няня». Це додаткова грошова допомога від Уряду молодим сім’ям.

Крім щомісячних 860 гривень виплат на дитину, сім’я може безповоротно щомісяця отримувати ще 1626 гривень на відшкодування послуги няні – незалежно від того виходить мама на роботу чи залишається у декретній відпустці. На це Уряд у Державному бюджеті заклав 500 мільйонів гривень.

Чи обов’язково мамі виходити на роботу, щоб отримати компенсацію за послугу «Муніципальна няня»?

Незалежно від того виходить мама на роботу чи залишається у декретній відпустці, вона може укласти договір про здійснення догляду за дитиною до трьох років з муніципальною нянею та отримати додаткову допомогу на дитину.

Чи можуть родичі дитини – бабуся або дідусь –  бути муніципальною нянею?

Можуть, обмежень немає. Потрібно лише зареєструватися або фізичною особою підприємцем або юридичною особою, яка надає послугу догляду за дітьми до 3-х років. Це особливо вигідно тим бабусям чи дідусям, яким не вистачає страхового стажу до пенсії.

Хто може найняти муніципальну няню?

Найняти муніципальну няню та укласти з нею договір про здійснення догляду за дитиною до трьох років може один із батьків або опікунів дитини до трьох років. Достатньо обрати няню, укласти з нею офіційний договір, який не потребує нотаріального завірення, і подати документи у найближче управління соцзахисту.

Крім заяви про надання допомоги, потрібно додати копію договору з нянею, свідоцтво про народження дитини, копію сторінок паспорту мами або тата, підтверджуючі документи про оплату послуги няні (виписка з банківського рахунку, розрахункова квитанція тощо).
 

Чи може муніципальна няня мати декілька договорів?

Буває так, що сім’я наймає няню не на повний робочий день. У такому випадку муніципальна няня має змогу оформити два договори з різними сім’ями – одній допомагати до обіду, іншій – по обіді. Офіційне оформлення няні дасть змогу обом сім’ям отримувати від держави додатково 1 626 гривень до щомісячних 860 грн. виплат на дитину.

Або навпаки. У сім’ї двоє маленьких дітей і одна няня. У такому випадку є право у батьків оформити два договори з одною муніципальною нянею і отримувати додатково на кожну дитину 1 626 грн.

 

Яким має бути договір батьків з муніципальною нянею?

Укладання договорів регулюється Цивільним кодексом України. Стаття 639 цього документу говорить, що договір може бути укладений у будь-якій письмовій формі.

Розроблення та затвердження типової форми договору законодавством на сьогодні не передбачено. Тому документ може мати довільну форму. Головне, щоб в ньому була зазначена детальна інформація про послугу, яку надаватиме муніципальна няня.

За інформацією офіційного віснику уряду

Фото: kp.ua

newday.org.ua

24348609