100 сортів винограду вирощує чоловік на Житомирщині

02.01.2020

На Житомирщині чоловік вирощує 100 сортів винограду. Новинкою цього року є японський сорт винограду Май хат. Має рожеві ягоди у формі серця. За ним ганяються виноградарі. Кілограм ягід удвічі дорожчий за решту.

Про це розповідає виноградар Анатолій Григораш з Житомирщини, який вирощує 100 сортів винограду, пише 1.zt.ua.

Має також гібридні сорти Андрюша й Румба, які дають кілограмові грона з яйцеподібними темно-рожевими ягодами. Дозрівають за 115 днів. Із сортів без кісточок — Велес. Грона з рожевими ягодами досягають 3 кг.

Рекордом цього року був сорт Лівадійський чорний. З куща зібрали 35 грон вагою по 600 грамів. Він хоч і технічний, але підходить для вина й для перекусу. Для родзинок вирощую білий виноград Русбол. Це найнадійніший сорт — родить за будь-якої погоди. І родзинки з нього безподобні. Достатньо покласти грона на секунду в гарячу воду й висушити рушником. Від цього йдуть мікроскопічні тріщини, через які краще випаровується волога і бубка підсихає”, – розповідає виноградар.

Живці й саджанці радить купувати взимку. Через попит на початку сезону ціни зростуть. До весни їх слід тримати у вологому піску в погребі.

Читайте також: У Житомирі виготовили перший папір з опалого листя за технологією українського студента

newday.org.ua