Зібрала гроші та зникла: турагентка обдурила десяток житомирян

18.03.2021

У Житомирі люди купили путівки у турагентки, але поїхати у мандрівки так і не змогли. Жінка, яка оформлювала угоди, спочатку переносила поїздки нібито через пандемію, потім обіцяла повернути гроші, а зрештою взагалі зникла. 

До поліції звернулося вже 11 потерпілих і, на думку слідчих, їхня кількість може зрости, повідомляє ТСН.

Мандрівка у теплу Домінікану мала стати подарунком на день народження Маргарити. Купувати тур прийшли до агентки, через яку восени літати до Туреччини. Заплатили аванс, отримали квитанцію. 

«Сума 33 500 проплачена – це 55 відсотків і залишалася ще зафіксована в долларах. Тисяча доларів. Печатка є, сума проплати є», – каже туристка Маргарита Совенко.

Втім попри передплату агентка неодноразово наголошувала на складнощах, які виникають через  пандемію. 

«Вона нас постійно готувала до того, що може не зібратися рейс, можуть похворіти люди, може ще щось, лише “не хвилюйтесь все буде добре”», – розповідає Маргарита.

Врешті, через авіакомпанію Маргарита довідалася, що в день подорожі навіть рейсу такого немає. Схожа історія і у Наталі, яка зібралася з родиною до Єгипту. Спочатку мандрівку за 43 000 гривень перенесли, нібито через локдаун. А потім турагентка взагалі перестала виходити на зв’язок. 

Офіс турагентки був у торговому центрі, та тепер він порожній. Жінка звільнила помічницю, не виплативши їй грошей, а потім з’їхала.

Коли ошукані звернулися до поліції, з’ясувалося, що таких як вони – одинадцятеро. 

«Проводяться всі необхідні заходи для перевірки і зібрання доказової бази. Відповідно до цієї статті – шахрайство вчинене повторно, тягне за собою від штрафу до 68 тисяч гривень до позбавлення волі до 3 років», – каже речниця Житомирського відділу поліції Марина Вітвіцька.

Поліція вже знайшла жінку і тепер з’ясовує точну кількість ошуканих. Втім, довести в суді справу не так то й легко, каже адвокат  Володимир Васильченко. Адже квитанції, які отримали туристи віддавши гроші, не є юридичним документом. Тож радить документувати угоду інакше. 

«Самому клієнту сплачувати кошти через банк, в якому зазначати найменування  платежу, і за які туристичні послуги. Тому що квитанції – вони нічим не передбачені, це довіра клієнта до турагента», – пояснює адвокат Володимир Васильчук.

Крім того варто перевірити чи перевів турагент ваші гроші туроператору. Зробити це можна за номером заявки, вказаної в договорі. 

«За цією заявкою він може поцікавитися, чи проводилась оплата, чи ні», – додає адвокат.

Юристи радять бути уважними, адже схожі історії трапляються не вперше. 8 років тому у Житомирі турагентка ошукала декілька сотень туристів. Справу тоді довели до суду і жінку засудили до 6 років позбавлення волі. Гроші ошуканим вона повернула частково.

Читайте також: В Києві затримали жінку, яка вербувала малолітніх дівчат з Житомирщини для відвертих зйомок

newday.org.ua