Житомирянин віддав шахраєві понад 180 тисяч гривень, “рятуючи сина від в’язниці”

26.09.2019

Правоохоронці наполегливо закликають громадян не довіряти сумнівним дзвінкам і абонентам, які сповіщають про біду і вимагають гроші. Користуючись загальновідомою схемою «уявного порятунку з поліцейського відділку», «термінових коштів на лікування жертви ДТП» тощо,  пройдисвіти полюють на ваші заощадження. Якщо до вас зателефонували з подібною пропозицією, набирайте номер «102.

Так, 21 вересня до обласного відділу поліції звернувся 61-річний житель обласного центру із повідомленням про ошуканство. Як розповів чоловік поліцейським, кілька годин тому на його мобільний телефон подзвонив невідомий, який назвався слідчим поліції. Після того незнайомець повідомив, що син чоловіка вчинив дорожньо-транспортну пригоду, в якій серйозно травмував жінку. На її порятунок терміново потрібні значні кошти. Крім того, потрібно виручати й «винуватця ДТП».

Звістка про таку подію неабияк схвилювала заявника і наступну інформацію про «фінансове залагодження питання» він сприйняв, швидше, як настанову, яку й поспішив виконати. Уже за чверть години, щоб ніхто не встиг оговтатись, незнайомець від імені нібито «слідчого» вартував на чоловіка біля під’їзду його будинку. Йому той і передав усі грошові збереження в іноземній валюті еквівалентом понад 180 тисяч гривень.  І лише згодом дізнався у сина, що з ним все гаразд і у жодні ДТП він не потрапляв.  

Інформація за вказаним фактом була внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст.190 (Шахрайство) ККУ. У рамках розпочатого кримінального провадження поліція встановлює причетних до ошуканства осіб.

Водночас поліцейські звертаються до жителів Коростеня із застереженням:

– у разі, якщо вам повідомляють про затримання поліцією рідної людини, уточніть усі відомості, у тому числі й відділок, в якому знаходиться ваш родич. Після цього зателефонуйте самі до чергової частини поліції, з’ясуйте всі обставини та повідомте про вимагання грошей; 

– спробуйте зв’язатись з людиною, про яку йдеться, або з кимось, хто може бути поруч – рідні, друзі, сусіди тощо;

– у разі візиту до вас додому поліцейських, вимагайте у них пред’явити службове посвідчення, перепитайте та запишіть прізвища та посади. Якщо візитери викликають у вас підозру, спілкуйтеся з ними у присутності рідних, сусідів чи знайомих;

– жодним чином не погоджуйтесь на умови незнайомців, особливо якщо вони вимагають терміново сплатити гроші за нібито звільнення рідної людини від відповідальності. Відразу повідомте на номер «102» – вас намагаютьсяошукати!
 Розкажіть про заходи перестороги своїм батькам, рідним, сусідам та знайомим. Це допоможе вберегти їх від неприємностей та завадить ошуканцям продовжити свою злочинну діяльність.

За інформацією прес-офіцера Коростенського відділу поліції Олени Волковської       

Читайте також: У Романові «цілителька» обдурила пенсіонерку на 15 тис грн

newday.org.ua