Житомирщина тримає лідерство із виробництва меду та бджолопродуктів
Житомирщина впевнено тримає лідерство із виробництва меду та бджолопродуктів.
Про це повідомили в Житомирській ОДА під час нагородження пасічників Житомирщини з нагоди професійного свята.
У 2019 році в господарствах усіх категорій на Житомирщині було вироблено 7432 тонн меду (45 тонн у сільськогосподарських підприємствах 7387 тонну господарствах населення), що відповідає І-му місцю серед регіонів держави. Загальне виробництво меду по Україні у 2019 році склало 69937 тонн (10,6 % область).
За інформацією Головного управління статистики у Житомирській області, станом на 01 січня 2020 року у господарствах усіх категорій області налічувалося 194,3 тис. бджолосімей.
Середня продуктивність пасік становить 41 кг меду з бджолородини. Натомість по Україні цей показник не вищий за 24 кг.
У розрахунку на одного жителя Житомирщини вироблено 6,4 кг меду, тоді як на середньостатистичного жителя України припадає 1,7 кг і науково-обґрунтована норма споживання меду однією людиною 1,1 кг/рік.
А такі бджолопродукти, як прополіс, пилок, перга або «бджолиний хліб», маточне молоко, забрус були і є традиційними в народному лікуванні, зокрема, в оздоровленні дітей.
Утримання бджолосімей у домогосподарствах області є сферою працевлаштування для десяти тисяч працюючих на селі.
Читайте також: Садівниця із Житомира вирощує екзотичні фруктові дерева