Запрацювали нові правила перевезень в пасажирському транспорті

21.10.2021

З 21 жовтня в Україні діють оновлені правила проїзду в пасажирському транспорті (в потягах, автобусах, літаках) в регіонах з «жовтим», «помаранчевим» і «червоним» рівнем карантину.

Правила стосуються транспорту, який курсує між областями, і НЕ СТОСУЮТЬСЯ міських і внутрішньообласних перевезень, пише the-village.

Відповідно до них, УСІ ПАСАЖИРИ, ВОДІЇ Й ЕКІПАЖ ПОВИННІ МАТИ ОДИН ІЗ ДОКУМЕНТІВ:

  • документ про повний курс вакцинації або документ, що підтверджує отримання однієї дози дводозної вакцини (для «жовтої» зони);
  • міжнародний, внутрішній сертифікат або іноземний COVID-сертифікат, що підтверджує вакцинацію;
  • негативний результат ПЛР-тесту (чинний 72 години);
  • сертифікат про одужання особи від COVID-19 (перебуває в режимі тестування в «Дії»).

У МОЗ зазначають, що для поїздок можна показати цифровий сертифікат у додатку «Дія». Також можна отримати паперову довідку про отримання першої дози вакцини. Її видає лікар, який проводив щеплення. 

COVID-СЕРТИФІКАТ НА ПІДСТАВІ ОДУЖАННЯ з’явиться в «Дії», проте станом на 21 жовтня він перебуває на етапі тестування. Його також можна буде використовувати для поїздок громадським транспортом та між регіонами. Документ діятиме протягом 180 днів.

За даними МОЗ, отримання паперової довідки про одужання від коронавірусу не передбачено.

ЩО РОБИТИ ЛЮДЯМ, ЯКІ МАЮТЬ ПРОТИПОКАЗАННЯ ДО ВАКЦИНАЦІЇ

У МОЗ пояснюють, що станом на 19 жовтня не існує затвердженої форми довідки про протипоказання до вакцинації проти COVID-19. Тому нові правила не передбачають, що громадяни можуть пред’явити документ про протипоказання під час міжрегіональних поїздок.

При цьому в міністерстві зазначають, що в 2021 році в Україні менше ніж 1% людей мають абсолютні протипоказання до щеплень.

Такі особи можуть використовувати для поїздок негативний ПЛР-тест або експрес-тест на коронавірус.

Читайте також: УЗ завершить електрифікацію колії між Житомиром та Новоградом-Волинським не раніше 2022 року

newday.org.ua