З початку року у Житомирському районі зафіксували майже 2 тисячі порушень ПДР пішоходами

10.11.2022

Лише упродовж цього тижня до адміністративної відповідальності притягнені понад три десятки пішоходів у Житомирському районі. Половина з них порушила правила перетину проїжджої частини у темну пору доби.

Про це 10 листопада повідомляє пресслужба ГУНП у Житомирській області з посиланням на інформацію Житомирського районного управління поліції.

Лише у Черняхівській громаді за останні дні правоохоронці зафіксували 7 пішоходів-порушників.

«Так, 7 листопада інспектори сектору реагування відділу поліцейської діяльності №1 Житомирського РУП помітили, як жінка переходить проїжджу частину на одній з центральних вулиць селища поза пішохідним переходом. Не зважаючи на темну пору доби (після 19-00) та недостатнє освітлення вулиць, вона прямувала через дорогу у недозволеному місці. Правоохоронцям 42-річна жителька селища пояснила, що знехтувала безпекою, аби скоротити шлях, хоча визначений пішохідний перехід був за кілька метрів. Такий поспіх обернувся порушниці штрафом у 255 гривень», – йдеться в повідомленні.

Аналогічне порушення вчинив і 37-річний житель громади. Чоловік був одягнений у темний одяг і був майже непомітним у темряві, тож лише дивом не спровокував ДТП. Поліцейські провели з ним профілактичну бесіду та склали адміністративні матеріали за ст. 127 (Порушення правил дорожнього руху пішоходами, велосипедистами та особами, які керують гужовим транспортом, і погоничами тварин) КУпАП.

«Нехтування елементарними правилами поведінки на дорогах – додатковий ризик для безпеки кожного громадянина», – прокоментував начальник сектору реагування патрульної поліції Житомирського РУП Олександр Хоменко.

Пішоходи, яких важко помітити на автошляху, можуть спричинити дорожньо-транспортну пригоду, причому з фатальними наслідками. Особливо актуальні вимоги щодо використання світлоповертальних елементів нині, із запровадженням режиму економії електроенергії та обмеженням використання зовнішнього дорожнього освітлення.

Для роз’яснення ризиків і запобігання подібним випадкам поліцейські проводять превентивну роботу з учасниками руху. Окремо нагадують про вимогу, закріплену у Правилах дорожнього руху, про використання світловідбивачів на одязі у темний період часу. За відверте ігнорування заходів безпеки порушників притягують до відповідальності згідно з чинним законодавством.

newday.org.ua