Найбільше подорожчало сало – як за місяць на Житомирщині змінились ціни на продукти

16.09.2022

На споживчому ринку Житомирської області в серпні, якщо порівнювати з липнем, ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 2,1%.

Про це 14 вересня повідомило Головне управління статистики у Житомирській області.

Серед продуктів, які найбільше набрали в ціні – сало.

«Зокрема, ціни на сало збільшились на 21,5%, яйця – на 20,3%, свинину – на 9,0%. Маргарин та інші рослинні жири, кондитерські вироби з цукру, цукор, риба та продукти з риби, кава, м’ясо птиці, оливкова олія, яловичина, рис, маслоподорожчали на 5,5 – 2,0%», – йдеться у повідомленні.

Також збільшились ціни на мінеральні та джерельні води, соуси та приправи, макаронні вироби – на 1,7 – 1,2%. Дещо зросли в ціні олія, чай, кисломолочна продукція, сир і м’який сир (творог) – на 0,8 – 0,3%.

Водночас, як зазначають статистики, спостерігалось і деяке зниження цін: на борошно і крупи, морозиво, безалкогольні напої, молоко, хліб – на 1,9 – 0,2%.

Також подешевшали овочі загалом на 12,4%. Зокрема, картопля – на 30,0%, овочі, вирощені з насіння – на 27,3%, капуста – на 11,1%, коренеплоди, цибуля та гриби – на 1,2%.

Ціни на фрукти зросли в цілому на 7,9%, у т.ч. цитрусові – на 12,3%, банани – на 9,5%, яблука – на 2,6%. Натомість подешевшали кісточкові – на 9,6%, ягоди – на 4,6%.

Підвищились ціни на алкогольні напої, тютюнові вироби в цілому на 0,8%, зокрема, на алкогольні напої – на 0,6%.

Як змінилися середні споживчі ціни на продукти харчування, 15 вересня статистики показали у презентації.

Так, за даними статистиків, у серпні кілограм сала коштував 152,98 грн, у липні було дешевше – 125,87 грн. Подорожчали й усі види м’яса. Примітно, що ціна на хліб майже не змінилася. Ціна на гречку також стабільна упродовж двох місяців. А от рис знову подорожчав: кілограм крупи у серпні коштував в середньому 56,77 грн (у липні – 50,87 грн). Більшість овочів стали дешевшими.

Про ціни на інші продукти – в інфографіці: