Як навчаються діти у прикордонній школі в Овручі

29.09.2022

Овруч — найближче до кордону місто на Житомирщині. Лише за 30 км від Білорусії. Овручани потроху оговтуються після бомбардувань. У ліцей №1 пішли 70 дітей. Для них обладнали велике укриття, налаштували електрону платформу, а всіх вчителів забезпечили ноутбуками. До того ж тут в кожному класі інтерактивні дошки та телевізори. 

Перший житомирський поїхав у Овруч та побачив, як проходить очне  навчання дітей в ліцеї №1. 

На вході в школу обов’язково температурний скриніг та антисепкптик – ковід досі вирує. Дітей зустрічають працівники закладу освіти.   

Директор Овруцького ліцею № 1 Анатолій Невмержицький розповів, що він швидко адаптувався до нових реалій й оперативно налаштував навчальний процес онлайн. 

24 лютого пів на шосту ранку мені зателефонувала моя заступниця й повідомила, що почалися обстріли на кордоні. Після цього я відразу  у вайбер-групі повідомив усіх вчителів, щоб дали оголошення дітям залишатися вдома. Відтоді почалося навчання онлайн. Ми працювали  через різні онлайн-сервіси та електронні платформи”,  – згадує директор. 

Всього у ліцеї навчається 863 дитини, з яких 300  виїхали з міста. 

Велика кількість дітей виїхала за межі району, області та країни. Батьки боялися, що наступ з Білорусії буде йти через Овруч. Тому були змушені виїжджати. Але вже більшість дітей повернулися. За кордоном на сьогодні залишилося лише 70 дітей”, – говорить Анатолій Невмержицький. 

За результати опитування, 80% батьків обрали дистанційну форму навчання, а 20% – очну.

Ми облаштували велике укриття. Окремі кімнати, аптечки, питна вода, вогнегасники, а для маленьких дітей – біотуалети. Якщо сирена, то черговий дає три короткі дзвінки й всі, хто перебувають в школі,  спускаються в укриття. Там є інтернет. Вчителі можуть вмикати українські патріотичні пісні, проводити розвивальні вправи й за потреби проводити навчальні уроки”, – каже директор.

У школі очно навчаються 70 дітей, а всі інші навчаються з вчителем онлайн.

“На сьогодні перші класи навчають офлайн, а решта працюють на дистанційній формі. При такій ситуації, як тепер, дітки першого класу не зможуть працювати онлайн. Ми плануємо підтягнути ще  п’яті класи очно”.

Навчання проходить на онлайн платформі НІТ.  Ця система дуже зручна як і для батьків, так і для вчителів.

Ми навчаємося на онлайн платформі НІТ, яка забезпечує повністю контроль з боку батьків. Тут є вся інформація про розклад, події й журнали класу та інше. Тут виставляються оцінки й кожен з батьків має доступ до електронного журналу, але він бачить тільки свою дитину. Перший рік вони надають цю платформу безплатно, а на наступний платно. Внести всі дані у систему було складно, адже це дані всіх 863 дітей, батьків, вчителів. Проте ми впоралися за два тижні. Якщо тривога, то батьки відразу отримують смс, що дітки в укритті”, – розповідає директор. 

Директор ліцею хотів би, щоб у навчальному закладі була сучасна майстерня для дітей.

“У мене дуже багато проєктів, але для їх реалізації треба кошти. У нас є все необхідне: в кожному класі інтерактивні дошки, також в деяких класах телевізори, а у вчителів є ноутбуки. До того ж у нас обладнані класи хімії, фізики та інші. Єдине, що б хотів би, це сучасні майстерні роботехніки, 3-Д принтери, проєктування. У нас в майстернях верстати, яким 60-років. Ми б хотіли, щоб це було 3-д моделювання, проєктування чогось. Тут можна поєднати з фізикою та іншими предметами”, – ділиться планами Анатолій Невмержицький.

Мати першокласника Дмитра розповіла, що відпускати свою дитину в перший клас без хвилювання не можливо, але іншого виходу немає.

“Звісно, страшно! Адже бомбардування можуть повторитися. Ми віримо у наші Збройні сили України. В школі є укриття, тому за безпеку дитини спокійна. Навчатися дома з сином складно й дитина має бути в школі. Звісно, як тривога, то страшно за сина, але я точно знаю, що дитина в безпеці”, – розповіла Людмила.

Директор планує ще втілити у життя багато запланованих проєктів. Але зараз головне завдання – це безпечне та якісне навчання дітей.

Юлія Хоменко

newday.org.ua