Вулиця Ковельська у Коростені через рік після обстрілів: тривають роботи з відновлення

15.03.2023

Рік тому, шостого березня, на вулиці Ковельській у Коростені авіаударами армії РФ пошкоджено 196 будинків, 12 із них – зруйновано повністю.

Про це Суспільному розповів заступник Коростенського міського голови Володимир Вигівський.

За його словами, нині у місті тривають роботи з заміни вікон та лагодять дахи в закладах освіти, на комунальних підприємствах і в приватних будинках.

“Ми частково отримали шифер від міжнародних донорів, – розповідає Володимир Вигівський. – Ще чекаємо на поставку шифера з обласного фонду матеріалів. Те, що стосується вікон, то це робиться винятково за рахунок коштів, які виділялися на Житомирську область. 100 мільйонів гривень була сума. Що стосується вікон, то у нас 72 відсотки вже відновлено, але роботи ще тривають”.

Коли росіяни скинули 500-кілограмову авіабомбу ФАБ-500, в одному з будинків на вулиці Ковельській перебувала Марія Барановська з родиною.

“Дуже важко це все згадувати. Як заревло, як все загуло. Усе посипалося. Вікна, двері – усе полетіло, що куди бачило. Вікон і дверей не стало. Усе впало. Усе побилося. Я вилізти не можу. Чоловік кричить: “Горимо, рятуйте, люди добрі”, – згадує Марія Барановська.

Горів гараж із автівкою, під якою у підвалі перебували п’ятеро дітей. Діти переховувалися у підвалі гаража після сповіщення про повітряну тривогу.

“Там переховувалися двоє моїх синів. Старшому – 20-тий рік. Молодшому – 11. Також дві племінниці і дівчина старшого хлопця”, – каже Руслан Барановський.

“Усе палало, гуділо і ми тих дітей навіть не чули, – розповідає рятувальник 3-го пожежно-рятувального загону (м. Коростень) Андрій Бобрик. – Не знали, чи живі вони, чи неживі, доки нам тато цих дітей не сказав, що вони вийшли на зв’язок. Вони були там і їх треба було рятувати. Складність порятунку була в тому, що автівка, яка перебувала над цими дітьми, палала повністю. Її витягнути було дуже складно”.

Рятувальникам вдалося звільнити дітей. Але авто, гаражі, будинок майже знищив вогонь.

“Наш будинок підлягає капітальному ремонту, – каже Марія Барановська. – Ми чекали, чекали. Діватися були нікуди, тому почали відбудовуватися самі завдячуючи родичам чоловіка. Держава надала вікна, а чеська місія – вхідні двері. Документи ми здали дев’ятого травня, всі, які потрібні були для того, щоб щось робити. Написали в обласну військову адміністрацію. Відповідь прийшла, що немає коштів. Не виділяються”.

14 будинків на вулиці Ковельській потребують капітального ремонту після російських авіаударів.

“Те, що стосується капітальних ремонтів, виплати компенсацій за повністю зруйноване, сьогодні вирішується на законодавчому рівні. Це вже четвертий реєстр, який держава створила. І по факту один із трьох сценаріїв має спрацювати. Перший – це люди можуть отримати ваучер на житло, яке вони куплять. Другий варіант – це готове житло, яке буде передаватися людям. І третій варіант – людям буде виплачуватися компенсація. Але, наскільки я розумію, то цей третій варіант буде діяти вже після закінчення воєнних дій і за рахунок коштів конфіскованого майна РФ”, – поінформував заступник Коростенського міського голови Володимир Вигівський.

newday.org.ua