Вступили в дію нові зміни у державні будівельні норми

04.07.2019

1 липня вступили в дію нові зміни у державні будівельні норми щодо проектування автостоянок і гаражів, якими унормовано можливість будувати автоматизовані паркінги в містах України. 

Згідно з новими змінами у ДБН, склад і площа приміщень, несучих конструкцій, кількість ярусів у автоматизованих гаражах визначається відповідно до завдання на проектування та залежить від особливостей і технічних можливостей застосовувати такі механізми. При цьому, керування пристроєм для переміщення авто і контроль його роботи передбачається з приміщення диспетчерської, яка розташовується на посадковому поверсі.

Будівництво таких парковок може стати дієвим вирішенням ситуації з парковками у містах-мільйонниках та інших великих містах України, особливо у районах з щільною забудовою, де немає вільного місця для розміщення звичайних стоянок.

Відповідно до нових норм, при будівництві автоматизованих паркінгів з метою безпеки потрібно обов’язково передбачати доступ персоналу для техобслуговування на кожен ярус розміщення автомобілів та до кожного паркомісця. Такі паркінги також можна прибудовувати до будинків за умови відокремлення протипожежною стіною 1 типу, а максимальний обсяг пожежного відсіку має складати не більше 200 авто.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів, вулиць і доріг відповідно до їх призначення, повідомляють офіційні урядові видання.

Фото: minfin.com.ua

Читайте також: В Україні планують узаконити будівництво початкових шкіл у багатоповерхівках

newday.org.ua

будівельні норми