Володимир Литвин у ефірі радіо New Day FM розповів про актуальні проблеми та роботу благодійного фонду “Майбутнє Полісся”

26.01.2021

Відомий політик Володимир Литвин побував у гостях радіо New Day FM. У студії поговорили про актуальні проблеми в Україні: тарифи та пандемію коронавірусу. Далі пряма мова Володимира Литвина, який також очолює благодійний фонд «Майбутнє Полісся»:

Щоб збити хвилю невдоволення політикою ціноутворення в Україні зараз дають доручення перевірити тарифи місцевими органами влади. Але місцева влада може впливати тільки на встановлення ціни на проїзд у місцевому транспорті. А ціни на газ, воду, електроенергію встановлює виключно Київ. Це намагання переключити невдоволення людей.

Візьмемо проблему газу: маємо понад 18 млдр кубів газу. Цього достатньо, щоб забезпечити нормальні комунальні тарифи. Ціна повинна бути, як мінімум, удвічі нижчою. Урядовці ще влітку репортували, що закачали рекордну кількість газу за нижчою ціною. Чому ж тоді підняли ціни?

Люди будували підводи газу до своїх осель. Тепер мережу перебрали облгази і вона знаходиться у приватних руках. І ми сьогодні повинні платити за доставку газу. Чому?

Ціна повинна бути значно меншою. А позицію влади потрібно пояснити.

В Україні ніби оголосили кастинг, хто найкраще очолить, скажімо, Кабінет Міністрів: всі намагаються сподобатись, і спостерігають, як відреагують за межами України.

Такої кількості законів, які сьогодні приймаються в Україні, немає у всіх разом країнах Європи. Коли не вирішується проблема – у нас приймається закон, або вносяться зміни до закону. Ці зміни часто суперечать одна одній.

Я переглянув розклад засідань Верховної ради на цей тиждень. Не побачив жодного закону, який відповідає потребам людей сьогодні.

Коронавірусна статистика в Україні сьогодні не показує реальний стан речей. Багато хворих, особливо у сільській місцевості, просто переносять коронавірус на ногах. Виживають, чи не виживають. Але наслідки будуть відчувати ще тривалий час. Наслідки, які іноді страшніші за сам коронавірус.

Трагедія у Харкові, в інтернаті для літніх людей, черговий раз нагадала нам про ще одну проблему: проблему літніх людей. Скільки їх сьогодні самотніх по селах.

Нашому фонду «Майбутнє Полісся» близько 10 років. Ми заснували його, щоб підтримати людей старшого віку, які потребують уваги, а також тих, які вступають в життя: дітей, молодь. Коли суспільство гармонійно допомагає цим двом категоріям людей, то воно нормальне суспільство.

Перш за все допомагаємо людям у лікуванні. Далі – все, що потрібно. Ми навіть роздавали насіння людям, щоб вони могли посіяти город.

Для дітей забезпечуємо активність. Коли діти беруть участь у заходах, з них кристалізуються лідери. Вони відчувають товариськість, лідерство, відповідальність.

У 2014 році фонд переключив діяльність на підтримку армії всім, що потрібно на передовій. Другий напрямок – допомога сім’ям поранених, загиблих атовців.

Коли почалася пандемія, ми знову перепрофілювали роботу фонду. За минулий рік ми виділили для лікарень Житомирської області 2 апарати ШВЛ, 40 концентраторів, монітори пацієнтів, бактерицидні лампи, пульсоксиметри, безконтактні термометри, апарати вимірювання тиску, глюкометри та захисні маски.

Мені довелося звертатися до влади для того, щоб ліміти постачання кисню в Новоград-Волинську лікарню збільшили до 1 500 балонів. Люди з інших районів теж почали звертися до фонду з такими проблемами.

Загалом за роки роботи фонд «Майбутнє Полісся» надав допомогу у лікуванні 2 500 тисячам людей.  В часи пандемії допомагаємо переважно адресно. Більшість звернень – це брак коштів.

Проблема Полісся – брак питної води. Вже сьогодні треба мати відповідну державну програму з вирішення цього питання. Робити все планово.

Нагадаємо, що радіо New Day FM ви можете послухати прямо на нашому сайті. 

newday.org.ua