Володимир Арешонков звернувся з депутатським запитом щодо розслідування по двійнику Арешкову

10.07.2019

Народний депутат України Володимир Арешонков звернувся з депутатським запитом до очільника МВС України Арсена Авакова щодо розслідування по двійнику – Анатолію Арешкову. Нардеп повідомив, що обласна поліція мовчить, як і стосовно інших порушень у виборчому окрузі № 64, про це депутат написав на свой сторінці у Фейсбук. 

Поліція Житомирщини вже відкрила кримінальне провадження за фактом реєстрації так званого «двійника» кандидата в народні депутати по виборчому окрузі №64 (м. Коростень). Там балотуються два кандидати із схожими прізвищами – Анатолій Арешков та Володимир Арешонков.

Про це  розповів начальник Головного управління Національної поліції у Житомирській області Вячеслав Печененко, передає ОПОРА. 

«Поліція відкрила кримінальне провадження про факти реєстрації на одному з округів «двійників», яким за участь у цій кампанії виплачені кошти зацікавленими особами. У нас є заявник, сьогодні в ЦВК працюють наші співробітники, вилучають ряд документів, вилучають фінансові документи. Тому що одне з основних підтверджень, це що не сама людина платила за себе гроші, а  просто на його прізвище проплату зробили інші люди, бо ті двійники не мали фінансової можливості подати свою кандидатуру, не те що приймати участь у виборах. За них це роблять, роблять свідомо, порушуючи законодавство України про вибори.  Ці «двійники» громадяни України, мешканці Житомирщини, до яких звернулись з пропозицією за грошову винагороду, прийняти участь, щоб його прізвище було в бюлетені, я думаю, що за них не будуть проводити рекламну кампанію, саме головне – попасти в бюлетень. Це дає можливість розпорошити увагу виборців і відтягнути голоси від реального кандидата з тим же прізвищем. Відповідальність за це: від 5 до 7 років», – розповів Вячеслав Печененко.

14 червня ЦВК зареєструвала кандидатом чинного народного депутата від округу №64 Володимира Арешонкова. 23 червня на сайті з’являється інформація про реєстрацію кандидатом Анатолія Арешкова.  

 Володимир Арешонков розповів, що з приводу цієї ситуації звертався до ЦВК: 

«Я особисто звертався в ЦВК з приводу, на мою думку, не дуже прозорої та бездоганної процедури реєстрації кандидата, який має спільне зі мною прізвище, тільки я Арешонков, а він Арешков. І він сам з Волині, зовсім з іншої області, немає ніякого відношення ні до нашого округу, ні до області. Людина, яка під час і попередніх виборів, як на мене підпрацьовує заробітчанином. І він зареєструвався по нашому округу.  Я так для себе зрозумів, що це з метою, щоб ввести в оману виборців. Я звернув увагу на те, що в плані технічному, при реєстрації він у своїх анкетних даних написав, що представник «Слуги народу», я знаю, що партія «Слуга народу» висунула зовсім іншу людину у нас по округу. І я вважаю, що це перше, що вводить виборців в оману. Тому я написав в ЦВК звернення, вони розглянули і прийняли рішення, що неточності дрібні і не впливають суттєво і зареєстрували. Далі, він буде пояснювати виборцям свою позицію, я буду теж пояснювати і вже право людей голосувати чи не голосувати. Я вітаю дії поліції, щоб вибори проходили в законний спосіб без порушень. Нехай розбираються», – зазначив Володимир Арешонков. 

В особистих відомостях про кандидата Арешкова на сайті ЦВК зазначено, що він є керівником роботи з громадськістю ПП «Слуга народу», безпартійний, проживає в селі Прилуцьке, Ківерцівського району Волинської області, балотується шляхом самовисування.  На сайті ЦВК зазначено, що на виборах народних депутатів 2012 року Анатолій Арешков був у списку кандидатів від партії Наталії Королевської «Україна – Вперед!» під  №128.

У відкритому доступі контакти кандидата відсутні. У мережі Facebook останні оновлення на сторінці Арешкова були в грудні 2012 року.

Читайте також: Виборці запитують у Науменка, чи правда, що він є технічним кандидатом Пашинського

newday.org.ua

Володимир АРЕШОНКОВ