На Житомирщині у селі, де ніхто не живе, залишилася унікальна діюча церква

19.05.2020

 Зараз у селі Великі Кліщі – поселенні в українському Поліссі, яке знаходилося в Народицькому районі Житомирської області, всього за 23 км від райцентру, ніхто не живе.

Село потрапило під програму переселення, адже поряд знаходиться величезна радіоактивна пляма після вибуху на Чорнобильській атомній електростанції.

Про це розповідає zt.20minut.ua.

Сьогодні від всього села збереглася тільки 200-річна дерев’яна церква – храм святого Архістратига Божія Михаїла. Її ніхто не охороняє, але мешканці прилеглих сіл піклуються про чистоту та порядок в церкві. Не кожного дня, але регулярно, за розкладом, до храму приїжджають священики та правять службу. Всі охочі можуть вільно зайти, помолитися та поїхати далі.

  В Інтернеті можна знайти історичні відомості про село. Кінець ХVIІ століття – перша відома письмова згадка про це поселення. ХVI-ХVIІ століття — це поселення позначене в атласі «Землі Руські» Речі Посполитої періоду ХVI-ХVIІ століть, як невеличке поселення, хутір, фільварок з назвою — «W: Kleszcze» (польськ.). 

  1846—1863 роки — «на північній околиці дєрєвни «Большие Клещи» стояв панський фільварок, а за 1,5-2 кілометри на північ від дєрєвни — поташна буда». 

  1859 рік — «Клещи» — дєрєвня поміщицька. Перебуває в межах Овручського повіту (уѣзда) Волинської губернії. Має 53 двори, де проживає: чоловіків – 208, жінок – 220, всього жителів – 428. 

  1981 рік — Село Великі Кліщі було центром однойменної сільради, діяла школа, працювала бібліотека, клуб, фельдшерсько-акушерський пункт та відділення зв’язку. Населення Великих Кліщів становило 850 осіб.

  1990 рік — село Великі Кліщі виселено через радіоактивне забруднення внаслідок аварії на ЧАЕС. Зняте з обліку 28 грудня 1990 року Житомирською обласною радою. 

  2013 рік — померла остання жителька с. Великі Кліщі 84-річна Анастасія Петрівна Аврамчук, що мешкала самотньо у селі після того, як усіх відселили у 1986 році. 

Читайте також: Костел Святої Клари у селі Городківка на Житомирщині

newday.org.ua