Вчені виявили новий орган в шкірі людини

23.08.2019

Вчені виявили орган в шкірі, через який люди можуть відчувати біль. До останнього часу експерти вважали, що нервові волокна в шкірі відповідають за розпізнавання неприємних стимулів на кшталт уколів або опіків, пише Ukrhealth.

. Однак команда дослідників із Каролінського інституту в Швеції виявила схожий на губку орган всередині шкіри, який складається з гліальних клітин. І цей орган ще навіть не отримав назву. Гліальні клітини оточені схожими на волоски структурами, і є думка, що вони дуже чутливі до зовнішніх стимулів.

Коли у лабораторних мишей всю цю мережу клітин заблокували, то їх чутливість до болю значно знизилася, як стверджують дослідники. Вони сподіваються, що отримані ними дані допоможуть експертам не тільки краще розібратися з механізмами хронічного болю, але й розробити нові методи лікування, які прийдуть на допомогу мільйонам людей. Дослідження продемонструвало, що чутливість до болю не викликається виключно нервовими волокнами шкіра, але виникає з цього щойно виявленого органу.

Таким чином, дане відкриття змінює розуміння клітинних механізмів фізичних відчуттів, воно може бути дуже важливим у розумінні хронічного болю. Так називають біль, який триває більше трьох місяців. Тільки у Великобританії з нею стикаються близько 28 млн осіб, як показує статистика.

Читайте також: З’явилася вулиця із синім асфальтом

newday.org.ua