В Овруцькій лікарні провели першу лапароскопічну операцію

14.04.2023

В Овруцькій міській лікарні провели першу лапароскопічну операцію. Лапароскопічне обладнання лікарня отримала в якості гуманітарної допомоги від постійних партнерів БФ «Хлібний дім».

Про це повідомили на фейсбук-сторінці Овруцької міської лікарні. 

“Командою лікарів-хірургів хірургічного відділення проведена лапароскопічна операція, а саме видалення жовчного міхура з приводу жовчнокам’яної хвороби 72 річній жительці нашої громади, яка в задовільному стані на третю добу виписана додому”, – йдеться у повідомленні. 

Лапароскопія – сучасний метод проведення операції на внутрішніх органах за допомогою лапароскопа та лапароскопічних інструментів. Через кілька маленьких отворів на шкірі живота (проколи до 1,0 см діаметром) вводяться спеціальні трубки-троакари, а з їх допомогою — хірургічні інструменти безпосередньо до хворого органу.
Лапароскоп має відеооптичну камеру, яка передає збільшене в 10-30 разів зображення на монітор. Таке збільшення дозволяє провести операцію максимально ефективно і обережно.
Лапароскопія окрім лікувального єфекту, може проводитися з діагностичною метою та дозволяє провести огляд внутрішніх органів, провести біопсію, може використовуватися у складних клінічних випадках.
 
Переваги лапароскопії:
 
• скорочується час операції в 1,5-2 рази, а разом з цим і знаходження пацієнта під наркозом
• короткий період відновлення після операції (найчастіше додому можна буде виписатись на 2 — 3 добу)
• мінімальна крововтрата під час операції
• малотравматичність сприятливо впливає на післяопераційний період, інтенсивні болі відсутні
• операції проводяться новітніми методами та сучасним обладнанням.