Українським водіям відкрили легальний доступ до “красивих номерів”: ціни сягають 30 тисяч гривень

05.08.2019

Відтепер кожен охочий може придбати “елітні” автономери. Так стверджують у головному сервісному центрі України, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Євген чіпляє на автомобіль щойно видані йому номери, де жодна цифра не повторюється, та пояснює, що так звані елітні або “красиві” навіть не просив. “Які дадуть – такі й дадуть. Це пафос називається. А мені цього не треба”, – каже він. Поруч свій автомобіль до продажу готує Анатолій, у нього номери 4422. “Цей номер щасливий”, – каже власник. Чотири роки тому номери йому дісталися разом із автомобілем – із салону. Тепер збирається залишити їх собі.

Від учора придбати будь-який гарний номер, якщо він вільний, можна офіційно, але ціни на цю послугу різні. Номер із трьома нулями на початку або чотирма однаковими цифрами – найдорожчий. Він коштує 30 тисяч гривень. За 10 тисяч віддають три  однакові цифри поспіль, по дві однакові цифри або комбінації на кшталт 1234. Ще дешевші номери – із двома нулями на початку, це 8 тисяч гривень. Найдешевші – це коли три цифри, але не поспіль, або дві цифри по черзі або дзеркально. “Ми виходили від попиту – щоб ця вартість була аргументована”, – пояснив керівник юридичного управління головного сервісного центру Дмитро Шевченко.

Головний юрист собі номера не купував, але для водіїв, яким хочеться вирізнитися, нарешті створили офіційні умови – треба лише під’їхати до сервісного центру: “Адміністратор надає можливість ознайомитись із повним переліком номерних знаків”. До цього існував чорний ринок номерів, коли за елітні номери можна було лише домовлятись – ну, і, звісно, платити наліво. Офіційно ж придбати можна було тільки 20 комбінацій цифр. Незабаром замовляти бажані номери водії зможуть в інтернеті, там же резервувати їх і сплачувати, однак над цією послугою ще працюють: “Визначити ще й терміни – скільки це резервування буде тривати. Щоб не вийшло так, що деякі нарезервують, просто щоби заблокувати певний перелік. Щоб це дійсно було адресно” 
Журналісти поїхали в інший район Києва, аби перевірити послугу в сервіс-центрі, де про візит не домовлялися. Із себе видають звичайних відвідувачів, а кореспондент просить собі гарний номер – його скеровують до керівника. Той запевняє, що зробити це можна лише офіційним шляхом, розцінки урядові, однак бажаної комбінації цифр у наявності немає, як і єдиної бази даних – треба власноруч шукати в інших центрах. Врешті чоловік дає пораду, як зекономити: “Можете спробувати замовити іменні номери – з будь-якими символами, котрі хочете”. Так зробив Олексій – і витратив всього 900 гривень. “Просто я хотів собі красиві номери. Три символи – 300 гривень, кожен додатковий – 90 гривень”, – розповів він. Перевірити, чи вільний іменний номер, можна в особистому кабінеті водія на сайті сервісного центру. 

Фото: oligarh.media

Читайте також: В Україні хочуть створити Службу фінансових розслідувань

newday.org.ua

Nomera_11