У Житомирській громаді перебуває 12 тисяч переселенців

14.03.2023

У  Житомирській громаді зареєстровано понад 12 тисяч переселенців. Серед них є діти, пенсіонери та люди з інвалідністю, але більшість – це працездатні особи, повідомляє zhitomir.info.

«На сьогодні у Житомирській територіальній громаді розміщено більш ніж 12 тисяч переселенців, точніше – це 12 439. Це люди, які переміщалися практично з перших днів з усіх гарячих регіонів. Ми спостерігали карту бойових дій на прикладі тих переселенців, які до нас приїжджали. З початку періоду, коли вони почали переміщатися до нас, виплати призначені майже 11 тисячам внутрішньо переміщених осіб. Загальна сума коштів, яка сплачена їм, як ВПО – це більше ніж 166 млн грн», – розповідає директорка департаменту соціальної політики Вікторія Краснопір.

Через війну, яку розпочала росія проти України, люди вимушені покинути свій дім та шукати більш безпечне місце. До Житомира продовжують приїжджати переселенці, втім нині їх стало менше.

«Зараз вже небагато людей, десь у середньому до 20 в день у нас внутрішньо переміщених осіб. Це зовсім небагато у порівнянні з початком повномасштабної війни, тоді було до 200 і навіть більше осіб в день. Зараз вже приїздять здебільшого ті, які переміщалися на Захід України, а зараз вже хочуть ближче до Києва, до своїх рідних регіонів. Тобто така внутрішня міграція. Але є люди, які все ж таки вибираються з того самого Херсону, Херсонської області. Розуміють, що активізація дій і звільнення території нашої країни однаково будуть у тих місцях, де вони наразі перебувають під окупацією, тому намагаються всіляко виїхати з тих місць, – говорить Вікторія Краснопір.

Статус ВПО мають і житомиряни, домівку яких зруйнувала російська ракета. Анастасія прийшла до Прозорого офісу разом із дітками, колись вони жили на Корбутівці, а нині вимушені винаймати житло.

«У нас повністю зруйнований будинок. Ми є внутрішньо переміщені особи, житомиряни. Нам допомагають, від Житомира виділяється 5 тисяч гривень на оренду житла. Нам складніше, бо у нас двоє дітей, а з дітьми не всі хочуть здавати квартиру, але люди пішли на поступки», – ділиться житомирянка Анастасія.

Працівники департаменту соціальної політики інформують про різні програми, розповідають про заходи для дітей, надають гуманітарну допомогу, адже переселенці приходять із різними запитами.

«Надаємо їм зараз і транспортну карту, щоб могли їздити по нашому місту дешевше. Даємо направлення, талони або просто спрямовуємо на соціальну кухню, яка працює тут поруч і зараз вже до 500 внутрішньо переміщених осіб щодня годують гарячими обідами. Якщо приїздять одинокі люди, які потребують засобів реабілітації у вигляді палиць, милиць, візків, ми працюємо з нашим територіальним центром і одинокі люди беруться там на обслуговування, так само, як житомиряни. Є діти, які потребують реабілітації, їх бере на обслуговування наш центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю. Навіть центр безпритульних спільно з коштами місцевого бюджету облаштували дві кімнати для чоловіків та жінок, де можуть розміститися ВПО, які втратили суспільно корисні зв’язки й такий запит також був. Приїжджав чоловік з Мелітополя, який звільнився з місць позбавлення волі і йому треба було десь жити», – розповідає директорка департаменту соціальної політики.

Зазначимо, що станом на 1 січня 2023 року у Житомирській громаді перебувало 11 тисяч 953 переселенці, з яких 7 615 – це жінки.

newday.org.ua