У Житомирі вшанують пам’ять українського шістдесятника Євгена Концевича

04.06.2021

У Житомирі запрошують вшанувати пам’ять Євгена Концевича – українського письменника, «шістдесятника», Почесного громадянина Житомира. Вшанування пам’яті Євгена Концевича відбудеться 5 червня у Житомирській міській гімназії №23. Початок – о 11:00.

Біографія Євгена Концевича:

Народився Євген Васильович 5 червня 1935 р. в с. Млинище неподалік Житомира в родині колгоспника. Рятуючись від голоду, 1947 року родина Концевичів переїхала до Житомира. Навчався в Житомирі, в школі № 23. У віці 17 років, невдало пірнувши у р. Тетерів, зламав хребет і втратив здатність самостійно пересуватися.

Заочно закінчив середню школу і 1963 року вступив заочно до Житомирського педінституту (нині — університет) на філологічний факультет.

В 1964 році після видання збірки новел «Дві криниці» вступає до Спілки письменників України. У 1960-1970-х роках його переслідував КГБ «за зберігання та читання антирадянської літератури».

Двічі виключали з СПУ, зрештою був у ній залишений, але без допуску на сторінки преси. В 1999 році за твори опубліковані в антології «Вечеря на 12 персон: Житомирська прозова школа» нагороджений всеукраїнською премією в галузі літератури й мистецтва імені Івана Огієнка.

Помер 21 липня 2010 р. в Житомирі. Похований 22 липня на Смолянському цвинтарі, біля батька.

Джерело статті: Житомир-Онлайн

Читайте також: Руслан Маліновський потрапив у список Forbes 50-ти головних людей українського футболу

newday.org.ua