У Житомирі до 1075-ої річниці від першої писемної згадки про Коростень показали унікальні документи

12.02.2020

10 лютого в Державному архіві Житомирської області в рамках відзначення 1075-ої річниці з часу першої писемної згадки про місто Коростень була організована виставка архівних документів про Коростень.

 «Подібний захід відбувається вже не вперше в цій установі, але кожен раз працівники ДАЖО відкривають все нові і нові горизонти історії. Вчорашній захід не був виключенням. Вперше були продемонстровані документи, які раніше не були доступні широкому загалу з різних причин. Серед таких, документи, які відкривають нам історію про власників міста Степана (Стефана) Любовицького (1790-1805 рр.) та його наступника, відомого польського діяча – Олександра Ходкевича. Про їх внесок в розбудову та існування міста. Унікальні документи, які розкривають досі не відому сторінку історію міста.

 Також були представлені оригінальні креслення адміністративних споруд та мапи періоду розбудови Коростеня (1926-1928 рр.), як окружного міста. Вже не було надії їх побачити, але вони збережені!
 Не менш унікальними документами стали документи періоду окупації 1941-1943 років, а саме документи діяльності Коростенського гібітскомісаріату, які до недавнього часу були під грифом «таємно». І ще багато цікавого, що стане предметом подальшого вивчення» –  повідомляє Коростенський туристично-інформаційний центр.

Читайте також: Історія древлянської столиці – на сторінках архівних документів

newday.org.ua